Neljubazni medicinari

Anita Janković-Rečević

Odlazak stručnom ljekaru koji će biti spreman da sasluša oboljelog, otkloni mu nedoumice, te pruži odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, želja je svakog pacijenta.

Ipak, brojni pacijenti u RS smatraju da su uskraćeni za ono što bi trebalo da im bude zagarantovano kao osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Zbog toga odlučuju da se preregistruju i da zatraže pomoć u drugoj ordinaciji. Svako od nas ima pravo da bira tim porodične medicine kojem će povjeriti svoje zdravlje, ali broj od više hiljada nezadovoljnih pacijenata pokazuje da je taj tim pogrešan.

Nisu rijetki pacijenti koji zaštitnicima prava prijavljuju sumnje u stručnost doktora, što je možda i najstrašnija strana ove priče. Međutim, više je onih koji svojim ćutanjem štite nesavjesne medicinare, jer znaju da im život može zavisiti od njih. Ipak, o lošem radu medicinara se sve glasnije "šapuće" i sve je više onih koji pokazuju spremnost za "borbu s vjetrenjačama", jer svaki poziv Fondu i iznošenje negativnih iskustava korak je naprijed.

Ogorčeni pacijenti se s pravom pitaju kako pojedini zdravstveni radnici mogu biti nezainteresovani za njih kad im upravo ti pacijenti svaki mjesec obezbjeđuju plate.

Zaboravljaju da se svakom radniku redovno uzima dio plate na ime zdravstvenog osiguranja, a kada obole, nemaju pravo na malo ljubaznosti i razumijevanja. Zbog toga i ne čudi to što kada umjesto podrške, pacijent naiđe na medicinsko osoblje koje se prema njemu odnosi bez imalo dostojanstva, pohrli na liječenje u privatnu ambulantu.

Međutim, treba naglasiti da problem nisu svi medicinski radnici, već nekolicina njih, koji kao i u svakom drugom poslu, bacaju mrlju na ovu humanu profesiju.

Ne treba zaboraviti da među pacijentima ima i onih vječito nezadovoljnih, koji bi da ispravljaju "krivu Drinu", pa im i najmanje čekanje na pregled smeta ili misle da znaju bolje od doktora koja im terapija odgovara. Njihova prednost jeste to što čak i u tom slučaju mogu da promijene doktora, dok doktor ne može birati koga će liječiti.

Čini se da najveći teret na svojim plećima nose oni ljekari koji najbolje obavljaju svoj posao, jer svi hrle kod njih. Mnogi doktori su primorani da rade "kao na traci", pa ne mogu svima posvetiti jednaku pažnju. Zato je neophodno malo više tolerancije, ljubaznosti i osmijeha s obje strane, jer ćemo samo na taj način imati zdravije i srećnije društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana