Nelikvidnost privrede

Marina Čigoja
Nelikvidnost privrede

Protekla godina za privrednike u Srpskoj i BiH po mnogim ocjenama bila je jedna od najtežih u ekonomskom smislu.

Cjelokupna privreda kuburi sa problemima koji su posebno došli do izražaja od 2008. godine, pa naovamo. Nelikvidnost, ogromna dugovanja, pad potražnje, razni nameti, samo su neki od problema sa kojima se privrednici u Srpskoj susreću.

Koliko je stanje ozbiljno najbolje govori podatak da domaći privrednici na naplatu svojih potraživanja u prosjeku čekaju 104 dana. To je svakako jedan od ključnih uzroka nelikvidnosti većine preduzeća.

Imajući u vidu činjenicu da nemogućnost naplate potraživanja jednog subjekta stvara dodatne dugove drugim preduzećima, cjelokupna privreda dolazi u jedan začarani krug iz koga je teško izaći i u kome je svako svakome dužan.

Samo u prošloj godini nenaplaćena potraživanja preduzeća povećana su najmanje za milijardu maraka! Ako se ta brojka uzme u obzir, ne treba da nas iznenađuje podatak da je sve više onih koji ne mogu da očuvaju svoje poslovanje i zatvaraju preduzeća.

Postavlja se pitanje na koji način riješiti ovaj problem i koliko vlasti rade na poboljšanju privrednog ambijenta? Sigurno je da uvođenje novih nameta privredi neće donijeti ništa dobro. Jasno je da bi svi zajedno trebali da rade na tome da se privredni ambijent poboljša. Nažalost, tome se još ne pridaje dovoljno značaja, a trebalo bi.

Zbog toga i ne čudi podatak da je BiH i po ovom parametru na samom evropskom dnu, a gore su samo Srbija i Albanija u kojima se na naplatu potraživanja čeka još više nego ovdje.

Jedno od rješenja svakako bi, umjesto suda i godina čekanja na rješenje sudskog spora, moglo da bude da se zakonski ograniči rok plaćanja. Sigurno je da bi i dalje bilo onih koji ne bi htjeli ili mogli da izmiruju svoje obaveze, ali sigurno je i da bi time uveli koliko-toliko reda u ovu oblast.

Trenutno stanje, svakako nikome ne odgovara jer dovodi u pitanje poslovanje, pa i sam opstanak preduzeća. To, naravno, za sobom povlači i neizmirenje obaveza preduzeća prema radnicima i organima, a to onda u začarani krug...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana