Nelegalno, a legalno

Željka Domazet

Gužva na tržištu osiguranja i pojava novih društva koja niču kao pečurke izrodila je žestoku konkurenciju među osiguravačima. Borba za svakog osiguranika vodi se svih dozvoljenim, ali i nedozvoljenim sredstvima.

Razvoj svih vrsta životnog osiguranja je još u povoju jer je većina društava prvenstveno orijentisana na prodaju obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti koje donosi najveće prihode. Ovakvo stanje na tržištu osiguravačima ostavlja malo šanse za osvajanje kupaca novim proizvodima pa je većina društava shvatila da im je jedina šansa za povećanje tržišnog učešća pribjegavanje nelegalnim popustima.

Ovaj problem na tržištu osiguranja Srpske nije prisutan od juče, a društva koja posluju u skladu sa odredbama zakona pokušavaju godinama ispraviti krivu Drinu. Prvo je 2014. godine usvojen kodeks ponašanja kojim su se potpisnici obavezali da neće davati nelegalne popuste u ovoj vrsti osiguranja, a krajem avgusta ove godine čelnici osiguravajućih društava su postigli i usmeni dogovor da će korišćenje dampinških cijena postati prošlost.

Nažalost, nijedan dogovor nije ispoštovan. Društva koja su nelegalno privlačila osiguranike su nastavila raditi po starom, a zagovornici koji poštuju zakonske postulate su još jednom izigrani. Borba protiv vjetrenjača ni ovaj put nije dala rezultate, a pošteni dio sektora osiguravača ovim pokušajem je iscrpio raspoložive mogućnosti kako bi tržište koliko-toliko bilo dovedeno u red. S pravom se pitaju zbog čega se regulator, ni pored brojnih apela, nije čvršće uhvatio u koštac sa onima koji svjesno krše zakon.

O potezima regulatora je suvišno trošiti riječi jer su se sva njihova djela svela na puke prijetnje. Agencija za osiguranje RS i Inspektorat RS su potpuno zatajili iako su im zakonom data široka ovlašćenja. Društvima koja svjesno krše zakon mogu izreći novčane kazne, a poznato je koliko naše biznismene boli svaki "udarac po džepu". Ukoliko bi im to bila preblaga kazna Agencija bi im mogla privremeno oduzeti dozvolu za rad na period od 30 do 180 dana što na tržištu krcatom osiguravačima znači gubitak klijenata i konačni krah.

Nadajmo se da će ovaj dugogodišnji problem biti riješen, a brzina uređenja tržišta zavisi samo od spremnosti regulatora za djelovanje. Sve do tada će se pojedina društva nelegalno bogatiti na račun onih koji poštuju zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana