Nelegalna gradnja

Goran Maunaga
Nelegalna gradnja

Čak i kad novinari objave dokumenta iz kojih se nepobitno vide razne mahinacije, propusti i nezakonitosti u radu pojedinaca i institucija uvijek se nađe neki upućeni stručnjak kojeg u takvim slučajevima (zlo)upotrebljavaju u neuspješnim pokušajima demantovanja pukih činjenica.

U slučaju nelegalne gradnje u strogom centru Banjaluke u režiji biznismena Veselka Malbašića i aminovanje pojedinaca iz Administrativne službe grada Banjaluka kao majstor svoje profesije isturen je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Administrativne službe grada Novak Petraš. Dobio je težak zadatak da demantuje ono što se ne može demantovati, a radi se o dokumentima iz kojih se vidi da je Malbašićev poslovni objekat u centru Banjaluke u Jevrejskoj ulici izgrađen mimo Regulacionog plana, ali i rješenja Odjeljenja za prostorno uređenje Administrativne službe grada.

Činjenice da već ozidani objekat koji ima veću spratnost i kvadraturu nego što je to predviđeno Regulacionim planom, Petraš je pokušao pobiti tvrdnjom da je to sasvim uobičajeno, jer to omogućava tekstualni dio Regulacionog plana.

Najzanimljivije od svega je Petraševo pismo u kojem se još više upetljao kao pile u kučine. Tako je naveo da gradska uprava može da odstupi od Regulacionog plana samo ako investitor zarad više građevinskog prostora traži još kvadrature i zbog toga može da mu odobri prizemlje-galeriju i uvučeno potkrovlje. A na licu mjesta nigdje ni jednog ni drugog nema! Bolje bi ipak bilo da nije odgovorio još sedam dana, kao što je ćutao prethodnih sedam. Ima tu još nelogičnosti i neuspješnog pokušaja "vadione", ali ima vremena. Pitanje je i da li svim investitorima gradska uprava izlazi u susret na ovaj način. Ako ne izlazi, pitanje je zašto? Odgovor se, naravno, nazire između redova.

Znamo da ni ovaj slučaj, kao ni prethodni, neće dobiti svoj zakonski epilog. I ne mora što se nas tiče, jer to i nije naša briga. Naše je da pišemo, da informišemo istinito, a briga onih drugih je da uspostave društvo i sistem u kojem se zakon sprovodi. Kako oni to ne čine ili čine samo kada su u pitanju sitne ribe, tako bahatost, onih kojima je novac u mozak udario, prema javnosti i prema medijima raste. Što je korupcija izraženija to su oni bahatiji i drskiji, jer sankcija nema.

Zanimljivo je i to da u ovom slučaju lokalna vlast pokazuje da nije gadljiva, jer je iz nepoznatog razloga izašla u susret maksimalističkim zahtjevima građevinca koji godinama finansira one druge, koji bi da skinu upravo tu vlast. To je opet neka poprečna veza koja ne poznaje ni rasu, ni vjeru, ni politiku, nego samo interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana