(Ne)kultura u sali

Vedrana Kulaga Simić

Narodna skupština je jedna od najznačajnijih republičkih institucija u kojoj mjesta ima za političare koje je narod izabrao jer je procijenio da će se, baš taj neko, na najbolji način zalagati za dobrobit sugrađana i cijele Srpske kako bi napredovala i bivala sve jača.

Narodna skupština je mjesto vječite borbe vlasti i opozicije te arena iz koje i jedni i drugi žele da izađu kao pobjednici te učvrste poziciju pred novu provjeru kod birača, a ta borba ozbiljno nagriza osnovu parlamenta. Kultura i interesi građana koji su birali narodne poslanike tonu dublje i dublje u moru diskusija koje ne vode nikuda, a ruše sve pred sobom.

Sve manje je priče i polemike o stvarnim problemima, traženje rješenja za njih, a sve više dominira stalno ponavljanje nekoliko istih rečenica kao kada učenik pokušava dobiti pozitivnu ocjenu, a nije naročito spreman.

Uvrede koje poslanici ispostavljaju jedni drugima za vrijeme zasjedanja su sve češće. Kao da se takmiče ko će u tome biti žešći, umjesto da  argumentovano odgovore onom drugom i ostave ga bez replike.

Ali ne. Kod nas situacija pokazuje da bi moglo biti gore jer je, očigledno, da je sve manje argumenata, a sve više potrebe da se napadne druga strana. Čisto onako, nekada i bez konkretnog povoda.

Etički odbor Narodne skupštine Republike Srpske otvorio je početkom ove sedmice prve prijave koje su narodni poslanici podnijeli protiv kolega iz skupštinskih klupa, optuživši ih za neprimjereno ponašanje. Iako je i ranije, od 2017. godine kada je Odbor formiran, bilo slučajeva kojima je trebalo da se bavi, poslanici su odlivali da popune prijavu i dostave je Odboru. Sada je, kako već neki slute, otvorena Pandorina kutija i može se očekivati da članovi Etičkog odbora, koji su takođe poslanici, imaju pune ruke posla i da dobar dio mandata utroše na tumačenje prijava za kršenje Kodeksa ponašanja.

Niko nikome ne smije uskratiti pravo da kaže šta ima da kaže, ali isto tako svaki poslanik, ko god to bio, trebalo bi da na kulturan, diplomatski način, kratko i jasno, bez uvreda i prijetnji, brani svoj stav i mišljenje o predloženim dokumentima i kolegama odgovara na prozivke.

Skupštinski Etički odbor bi prve kazne mogao napisati već danas jer se očekuje da bi trebalo da raspravi o svim slučajevima koji su prijavljeni i da saopšti svoju odluku, odnosno da li su prijavljeni poslanici kršili Kodeks ponašanja te ako jesu kakva ih kazna čeka.

Članovi Odbori imaju tri opcije - izricanje usmene i pismene opomene te umanjene poslaničke plate, odnosno naknade za 20 odsto, u zavisnosti od stepena povrede koju moraju da utvrde. Teško je očekivati da će bilo koja od tih kazni da smiri pojedince i da ih vrati u kulturne okvire, a treba razmišljati i o promjeni akata kojima se reguliše ponašanje poslanika. Narodna skupština Republike Srpske ne smije biti ruglo niti tijelo čije sjednice šire mase prate jer im je zanimljivija od cirkusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana