(Ne)koordinacija

Vedrana Kulaga Simić

Iako je BiH (barem geografski) evropska zemlja, ona i dalje kaska na evropskom putu te čas krene, čas stane i tako godinama nikako da stigne do odredišta. Do evropske porodice koja joj je godinama, kako ističu nadležni, prioritet svih prioriteta.

Prepreke su poznate, kao i potreba da se nađe usaglašen stav o tome kako ih prevazići, ali svaki put kada se postigne, makar i milimetarski napredak, nešto krene po zlu i vrati zemlju na početak. Na dobro poznati start.

Jedna od prepreka na tom putu, osim odluke o kojoj bruji skoro cijeli svijet i koju znaju već i ptice na granama, je i efikasan mehanizam koordinacije koji mora da bude usaglašen između nivoa vlasti u BiH kako bi stvari funkcionisale na najbolji način i bez malverzacija. Ako je to i moguće u BiH.

Do prije neki dan situacija je bila obećavajuća, a i sami smo bili svjedoci izjava da je postignut visok stepen saglasnosti u vezi sa mehanizmom koordinacije i da je većina prepreka, ipak, na kraju preskočena. I, eto, već po tradiciji, ponovo su se neke stvari zakomplikovale i to od istih učesnika evropskog puta.

Kao i mnogo puta do sada, FBiH je stopirala put cijele zemlje ka EU i još jednom pokazala da je krivac za blokade i tapkanje u mjestu zemlje kada je riječ o evropskim integracijama.

Mnogi su mnogo nade polagali u predstojeći sastanak lidera i ostalih predstavnika vlasti u BiH sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom koji je zakazan za utorak i o kome se u BiH i evropskoj porodici mjesecima priča.

I bez obzira na važnost dogovora, iz BiH opet stiže prazna poruka evropskim zvaničnicima. I to zbog FBiH. Konkretnije, ovaj put, zbog SDP-a.

Situacija na terenu je jasna. Federalni partneri ne mogu da pronađu međusobnu koordinaciju, a, nažalost, to prebacuju i na cijelu BiH i blokiraju njen put ka EU.

Nedostatak njihove koordinacije opasno prijeti cijeloj zemlji da ostane izolovano ostrvo Balkana, jer su uslovi koji se traže od BiH sasvim jasni. Uspostavite efikasan mehanizam koordinacije i sprovedite odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u "predmetu Sejdić-Finci".

Mnogi su se već umorili od BiH ili su na dobrom putu ka tome, a vrijeme curi. I za BiH, i za RS i za FBiH.

Nadajmo se da će taj dogovor, ipak, ubrzo biti postignut i da će BiH, za promjenu, napraviti korak naprijed, a ne dva nazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana