Nekome majka, nekome maćeha

Milijana Latinović

Pandemija virusa korona nametnula je nova pravila poslovanja kako svjetskoj, tako i domaćoj privredi. U moru problema koji se smjenjuju i dan-danas od otežanog transporta, poskupljenja sirovine i energenata, do nedostatka radne snage, pojedina preduzeća su uspjela da opstanu kako-tako, pa čak i da zarade nešto.

 

Neto dobitak privrede u Srpskoj u prošloj godini, koja se na neki način smatra godinom oporavka, iznosio je 2,25 milijardi maraka. Taj dobitak bio je za 332 miliona maraka veći nego u 2020. godini.

Međutim, kako to obično biva u životu i u pandemiji se pokazalo da dok jednom ne smrkne drugome ne svane. Korona je zaista nekima bila majka, a drugima maćeha. Pojedini privrednici nisu uspjeli da izađu na kraj sa svim problemima koje je korona donijela i godinu su završili u debelom minusu, “teškom” skoro 600 miliona maraka. Procentualno gledano taj minus je za oko 62 procenta porastao u odnosu na godinu ranije i to je ono što zabrinjava. Bez obzira na to što je rastao gubitak, minus je rastao za daleko više procenata.

I taman kada smo mislili da ćemo predahnuti i da će točak života krenuti u nekom normalnom pravcu dogodio se sukob u Ukrajini.

Neki će reći šta nas briga, kakve to veze ima s nama, kod nas je mir i blagostanje. Realno, daleko smo i od jednog i od drugog. Sukob u Ukrajini, koliko god ona bila daleko geografski, i te kako utiče na nas i na poslovanje naše privrede.

Snabdijevanje žitaricama i đubrivom poremećeno je baš zbog tog sukoba, cijene energenata lete u nebo, a sve to, sistemom spojenih posuda, prelijeva se i kod nas.

I naši privrednici ne mogu normalno da posluju sa partnerima u Rusiji i Ukrajini, ne mogu da plasiraju svoju robu. Ako i uspiju, teško to naplate.

I tako se problemi gomilaju, a privreda lagano klizi u ambis. I ko zna šta nas sve očekuje na jesen. Da li će zbog svih tih dešavanja biti dovoljno hrane u svijetu i  na našim trpezama? Da li će se obistiniti ona nestvarna prognoza koju smo u svoj ovoj muci, šaleći se na tuđi, ali i na svoj račun, više puta ponovili, da će nam za litar goriva trebati pet maraka? Po svemu sudeći sve smo bliže tome, jer već u ovoj sedmici gorivo bi moglo dostići 3,50 maraka po litru. Da li ćemo i kako sve to izdržati niko ne zna. Ono što zasigurno znamo jeste to da nadležni ne čine gotovo ništa da zaustave divljanje cijena i bar na taj način pomognu narodu. Pričalo se o smanjenju i ukidanju PDV-a. Zaista, pričalo se. Samo to. I dok oni koji donose odluke samo pričaju ne bi li prekratili vrijeme, građani jedva sastavljaju kraj s krajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana