Nekažnjeni zločini

Goran Maunaga

Skoro nevjerovatno zvuči podatak da je u BiH i 20 godina poslije rata za ratne zločine osumnjičeno više od 9.000 osoba koje nikada nisu procesuirane.

To znači da je u posljednjih šest-sedam godina, od decembra 2008. godine kad je za ratne zločine bilo osumnjičeno ukupno 9.879 lica, ukupno procesuirano samo nekoliko stotina njih.

Zašto je to tako, zašto se ne procesuiraju predmeti koji su domaćem pravosuđu prebačeni iz Haškog tribunala, zašto sve ide presporo i zašto neće biti ispoštovan rok da se najsloženiji i najprioritetniji predmeti okončaju do 2015. godine kako je to propisala Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina?

Zar je trebalo čekati da i Savjet bezbjednosti UN iskaže nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH kad je u pitanju procesuiranje predmeta ratnih zločina ustupljenih iz Haškog tribunala?

Činjenica da pojedini predmeti često budu smišljeno više puta prebacivani između tužilaštava, dok svjedoci umiru, dokazi nestaju a porodice se iscrpljuju, govori da moto “što sporije to bolje” u toj oblasti nekome i te kako odgovara.

Time se proizvode dodatni nemir i nepovjerenje, što posebno važi za predmete “Atif Dudaković”, “Dobrovoljačka ulica”, “Tuzlanska kolona”, “Odred El mudžahedin” te one koji se odnose ne zločine nad Srbima u Podrinju. Jer bar za te slučajeve ne može da važi učestalo korišćenje izgovora da nema dovoljnog broja tužilaca koji bi vodili istragu u pojedinim predmetima.

Posebna priča je to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS podnijelo više od 1.000 izvještaja protiv 7.000 lica zbog zločina počinjenih nad 22.000 žrtava, a što u tim predmetima nema postupanja i što se u nekima istraga uopšte ne sprovodi.

Do sada je pravosuđe BiH pokazalo inertnost kad su u pitanju zločini počinjeni nad Srbima, a u prilog toj činjenici govore i podaci da je sada velik broj tih izvještaja zastario i da je dosta počinilaca i svjedoka umrlo.

Činjenica da neće biti ispoštovan rok iz Državne strategije za okončanje najsloženijih predmeta ratnih zločina do 2015. godine govori da se namjerno i svjesno odugovlačilo procesuiranje zločina počinjenih nad Srbima.

Time se došlo u situaciju u kojoj dosta počinilaca ratnih zločina nikad neće biti procesuirano. Ali to je i dokaz da je neophodna brza i kvalitetna reforma pravosuđa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana