Nekako s proljeća

Milijana Latinović

Prognoze nadležnih da će novi migrantski talas zapljusnuti BiH s prvim danima proljeća, obistinile su se i prije nego je proljećno sunce granulo. Najnoviji podaci iz graničnog pojasa pokazuju da dnevno u BiH pristigne oko 120 ilegalnih migranata, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo svega oko 25.

Iako je BiH za izbjeglice samo usputna stanica na putu ka Evropskoj uniji koja je zacrtana kao krajnje odredište na njihovim mapama, u protekle dvije godine kroz ovu zemlju protutnjalo je oko 50.000 ilegalnih migaranata.

Njihov dolazak i boravak u BiH nije prošao bez problema, pa je teško vjerovati da će u mjesecima koji su pred nama situacija biti bolja. Naprotiv, sudeći prema broju izbjeglica koje svakodnevno pristižu, situacija bi mogla biti mnogo komplikovanija.

Da li su nadležne institucije u BiH svjesne koliki izazov je pred njima i da li će uspjeti da se nose s tim, malo ko može potvrditi.

Poučeni iskustvom od ranije, kada je Bihać u kome je bilo smješteno najviše izbjeglica bio na korak od humanitarne katastrofe, a nadležni uglavnom prebacivali lopticu odgovornosti s jednih na druge, dobrom se ne treba nadati.

Na svaki pomen migranata stanovnici u BiH, posebno oni u gradovima nadomak granice sa Hrvatskom, strepe za svoje najmilije i imovinu, jer nerijetko se dešavalo da su mahom mladići iz izbjegličke kolone bili učesnici tuča, krađa i drugih nedjela. 

Ni dvije i po decenije nakon ratnog vihora, stanovnici u Srpskoj i FBiH ne mogu da odahnu. Strepnja i strah ne napuštaju ih ni sada u miru.

A ni migrantima nije lako. BiH takva kakva jeste nije bila njihov cilj ni u najluđim snovima. Svim silama žele da zakorače preko granice, ali ih Evropa ne prima u zagrljaj. Nijedna opština, grad ili zemlja ne želi ni da čuju za njih, a oni ni po cijenu života ne žele da se vrate tamo odakle su krenuli. Kolika je muka koja ih tjera sa njihovog ognjišta to samo oni znaju, ali i narod u BiH ne može nijemo gledati na njihov dolazak.

Jedno je sigurno, nadležni u BiH koje je narod birao da za dobrobit svih u ovoj nakaradnoj zemlji donose odluke moraju da zasuču rukave i zaštite stanovnike i njihovu imovinu. Ako i dalje budu samo nijemi posmatrači bez konkretnih poteza neizvjesna godina biće pred nama.

A to je najgore što se ovoj zemlji, ponovo, može dogoditi. Jer ovaj problem nije od juče. Ovo neće biti novi problem sa kojim će nadležni morati da izučavaju, analiziraju kao da se prvi put susreću sa njim.

Na njima je da pokažu šta su naučili jer neće biti dobro ni za koga ako se pokaže da su protekle dvije, teške godine bile uzaludne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana