Nekako s proljeća

Darko Momić

Migrantska kriza u BiH nakon raspuštanja nehumanog kolektivnog centra Vučjak kod Bihaća i preseljenja najvećeg broja migranata u bivšu kasarnu “Blažuj” kod Sarajeva polako se sklonila sa naslovnih strana i iz udarnih termina informativnih emisija. Ali to nikako ne znači da je taj problem riješen, jer dolazak toplijih dana (iako ni zima nije pokazala zube), sigurno će aktivirati nekoliko hiljada ilegalnih useljenika da napuste kampove i ponovo stave put pod noge u nastojanju da se dočepaju zapada.

Naravno, nekoliko hiljada je uslovno rečeno, jer niko u BiH nema pojma o bar približno tačnom broju migranata koji trenutno borave u zemlji, a kamoli da se govori o dnevnom ažuriranju podataka o onima koji gotovo nesmetano ulaze u BiH iz Srbije i Crne Gore. Donedavno je svu odgovornost za taj problem nosio bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, kome se mora priznati da je pokušavao da koliko-toliko riješi ovaj problem, ali uprkos iskazanoj volji i htijenju, ne može mu se priznati da je u tome uspio. Pored razumljivih kritika na njegov račun od strane političkih protivnika iz RS, eks-ministar je dobijao redovne packe i od koalicionih partnera iz bošnjačkih političkih partija. Ali formirana je nova vlast i bošnjački funkcioneri su zauzimanjem ključnih funkcija u bezbjednosnom sektoru praktično preuzeli punu odgovornost za migrantsku krizu.

Fahrudin Radončić je na čelu Ministarstva bezbjednosti, Sifet Podžić rukovodi Ministarstvom odbrane, “popularni” Osmica i dalje je prvi obavještajac BiH, a na čelu parlamentarnih komisija koje su nadležne za kontrolu i nadzor nad odbrambenim i bezbjednosnim sektorom su Asim Sarajlić i Nermin Nikšić. Ne postoji, dakle, niko na koga Bošnjaci mogu da upru prstom i prebace odgovornost za sasvim izvjesnu proljećnu najezdu ilegalnih migranata. Računajući i direktora Granične policije Zorana Galića, koji ni do sada nije označavan kao neko ko kapacitetima kojima raspolaže ne upravlja kako treba.

Ipak, prvi rezultati bošnjačkog hvatanja u koštac sa migrantskom krizom su poražavajući, jer je protekla dva dana obilježila najava Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da će još samo dva mjeseca finansirati troškove smještaja i ishrane pripadnika MUP-a Republike Srpske koji pomažu graničnim policajcima u čuvanju granice. Niko od nabrojanih bošnjačkih funkcionera još nije odgovorio na pitanje šta će biti za dva mjeseca ako IOM obustavi finansiranje, MUP RS prestane da pruža ispomoć, a migranti nahrle u BiH.

Elem, odgovor može da bude da su i insistirali da “upravljaju” krizom zato što nemaju ništa protiv dolaska migranata iz Sirije, Irana, Pakistana i ostalih bliskoistočnih zemalja u BiH i njihovog neodlaska iz BiH. Uostalom, sličan se sličnom raduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana