Neka nova roming avantura

Danijela Bajić

Koliko ste puta tražili da vam, dok ste u gostima, tetka iz Sombora da šifru za internet, jer morate da se javite svojima u Banjaluci?

Sveto pravilo odlaska preko granice godinama je bilo da se preko mobilnih operatera ne zove niko, ne primaju pozivi, ne šalju i ne primaju SMS-ovi.

Čim vam granični policajac vrati pasoše, a vi uđete u drugu zemlju kao po automatizmu su bili isključivani roming i mobilni podaci. Onaj ko to zaboravi, kad vidi sljedeći telefonski račun, ubuduće to sigurno neće učiniti.

Računi su im, po pravilu, bili veći za nekoliko stotina maraka, a tu “roming avanturu” pamtili su dugo poslije isplate.

Sa druge strane, najnovijoj roming avanturi raduju se svi, naročito oni koji su prethodnih godina često izvlačili deblji kraj.

Ona kaže da je konačno došlo vrijeme ukidanja skupe ino-mreže, tako da, počevši od ovog mjeseca, građani Srbije, Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije prilikom telefonskog razgovora u nekoj od susjednih zemalja ne moraju da brinu za cijenu. Ona će biti ista kao u matičnoj zemlji.

To nam nagovještava i, po naše džepove, oslobađajući slogan “rome like home”, aludirajući na trenutne roming tarife u zemljama zapadnog Balkana. Za običnog građanina sopstvene pohvale predlagača ovog istorijskog poteza, koji kaže da će ukidanje rominga proizvesti jaču ekonomsku razmjenu u svim sektorima, ne znači bog zna šta.

Gastarbajtera iz Gradiške koji radi u Sjevernoj Makedoniji interesuje samo to da će mu se poziv iz Skoplja u Lamince ubuduće računati kao da rodno selo zove iz susjednog Turjaka.

I zato je ovo istorijski potez koji zaista ne zaslužuje bilo kakvu kritičku notu.

Dovoljan razlog za to su raznorazne povezanosti na teritoriji zapadnog Balkana, od kulturoloških do poslovnih, gdje ljudi žele i treba da budu u kontaktu na različite načine, a regija bez rominga je jedan od načina da to bude ostvareno.

Ko bi pomislio da ćemo, od perioda prije desetak godina, kada je to bilo u domenu naučne fantastike, do danas, kada je san postao stvarnost, već početi razmišljati o novim pogodnostima.

One se odnose na ukidanje rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije, a ni taj san, naročito nakon 1. jula, ne izgleda baš tako neostvariv, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana