Neka igre počnu

Aleksandar Stojanović

Svi koji žive u BiH saglasni su da izborna kampanja nikad ne prestaje, jer međustranačka netrpeljivost je rijetko kad na prihvatljivom nivou, a svaka greška i vlasti i opozicije se u svakom trenutku posebno naglašava. Ipak, ona zvanična, zakonom predviđena predizborna kampanja počinje danas i trajaće do 13. novembra u ponoć.

 

Mnogi bi se složili da je ovo političarima najdraži period, jer se u ovom periodu ona makijavelistička: "Cilj opravdava sredstvo", često ispod granica ukusa borbe u političkoj areni, tumači kao "demokratsko sredstvo i umijeće ostvarivanja političkih rezultata". S druge strane, paradoksalno, veliki broj građana ne želi da uključi televizor ili da čita novine, jer će u tim predizbornim igrama najmanje slušati o programima i radu stranaka.

Međutim, i nije floskula, ova kampanja biće drugačija od svih prethodnih. Ne, nije se mnogo promijenilo na političkom nebu u Republici Srpskoj i BiH, ali epidemija virusa korona promijenila je sveukupan život čitavog svijeta, a to se odrazilo i na BiH.

"Šatorski festivali" i uobičajena stranačka okuplja ove godine padaju u zaborav. Iako je kod velikog broja građana došlo do zamora od epidemije, ona će makar ove godine natjerati stranke da budu kreativnije i inovativnije u tome kako da privole glasače. Samo onaj ko osmisli najbolje rješenje za takozvani terenski rad može očekivati dobar rezultat.

Sva ona trvenja i politički sukobi u vezi sa Centralnom izbornom komisijom i druge dnevnopolitičke teme, bar privremeno, biće stavljeni u stranu, "visoka politika" spominjaće se sporadično, a oko 30.000 kandidata na listama za lokalne parlamente i funkcije prvog čovjeka opštine/grada krenuće u borbu prilazeći svakom pojedincu ponaosob.

Pored onih standardnih apela da kampanja treba da prođe u fer, demokratskoj i mirnoj atmosferi, valja podsjetiti i na riječi načelnika Štaba za vanredne situacije RS Milana Novitovića da "ne smijemo dozvoliti nove klastere u kampanji". Drugim riječima, pored odgovornosti za demokratiju, kandidati ove godine posebnu pažnju moraju posvetiti i zdravlju građana. Niko nema pravo, niti smije dozvoliti da zbog četiri godine funkcije bude odgovoran za širenje zaraze.

Građani ne smiju da okreću glavu i ignorišu kampanju, jer, koliko god zvučalo kao fraza, na kraju samo oni biraju. Svako ko ne želi da djeluje kao korektiv političarima, nema pravo da se žali u naredne četiri godine, jer svoje predstavnike treba da biramo isključivo olovkom, a nikako galamom. Kandidati treba da ubijede birače, a birači da izaberu najboljeg. A ko je kakav, pokazaće se 15. novembra. Neka (predizborne) igre počnu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana