Nek Šmit bude ambasador svuda

Žarko Marković
Nek Šmit bude ambasador svuda

Mi nemamo namjeru ni da praćkom gađamo FBiH, a ako oni nešto pokušaju u tom smislu, očekujemo da međunarodne snage stanu na granicu i da spriječe bilo kakav sukob. Ali do toga neće doći. Zašto misle da bi mogli nešto da riješe ratom. Kakva je to zabluda?

Rekao je ovo početkom godine, uoči Dana Republike u intervjuu “Glasu” predsjednik Srpske Milorad Dodik odgovarajući na pitanje o čestom pominjanju riječi “rat” iz usta političara iz FBiH. Dakle, bio je to, važno je istaći, odgovor. Reakcija, a ne akcija. Odgovor na prijetnju, a ne prijetnja. Dodiku i drugim funkcionerima iz Srpske da se svašta zamjeriti, ali da pozivaju na rat, nemire, nestabilnost jednostavno ne može. Ko god tvrdi suprotno obični je lažov i manipulant.

- Postoje li prijetnje po mirovni sporazum? Da. Predsjednik i zvaničnici entiteta RS napadaju Dejton kroz zapaljivu retoriku o odvajanju države i otcjepljenju RS od BiH. Dodik je nedavno izjavio da Bosanci mogu imati “25 odsto teritorije, ostatak im ne pripada”. Neki su to protumačili kao poziv na etničke incidente. To je antidejtonski, neustavno i odbijanje sporazuma. Prijetnje po teritorijalni integritet postoje - ispalio je Šmit pred Savjetom bezbjednosti prije nekoliko večeri i - slagao.

Manir mu je to otkako je stigao u Sarajevo. Laži, petljanje, podmetanje, rovarenje, uništavanje svakog pokušaja unutrašnjeg dogovora. Sve mu se može fakturisati i sve očigledno radi svjesno, a pojedine zapadne zemlje ga u toj petljaniji podržavaju. Obratiti se Savjetu bezbjednosti i “upozoriti” na “zapaljivu retoriku” samo jedne strane, a ne pomenuti salvu gluposti koje ispaljuju Ramo Isak, Zukan Helez i ostali huškači je maksimalno nekorektno, a nadasve i bezobrazno. Da li je to doprinos miru, sprovođenju Dejtona, uspostavljanju vladavine prava, suživota, pomirenja, što bi u načelu trebalo da bude zadatak visokog predstavnika, bio on izabran legitimno ili ne? Nije potrebno biti mnogo pametan pa uočiti kakav je manipulator u pitanju. To ne vide, ili preciznije rečeno, ne žele da vide samo oni nesrećnici koji u njemu vide nadu da će im poslužiti za ostvarivanje njihovih ratnih i političkih namjera. Otužno je slušati i čitati reakcije sarajevskih političara koji proslavljaju svaki Šmitov potez ili izjavu dok su im istovremeno usta puna suverene i nezavisne Bosne. Podanički mentalitet, stalno ljubljenje skuta okupatorima nije obilježje tih likova od juče. Traje decenijama, vijekovima. Lagao je te večeri u Njujorku i Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH pri UN. Dakle, ambasador, u teoriji, cijele BiH u UN. Ambasador FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta u UN.

- Vlasti Republike Srpske podrivaju ustavno-pravni poredak, ograničavaju slobodu okupljanja i podižu tenzije. Vladajuća koalicija je počela sprovoditi korake za potencijalno buduće otcjepljenje Republike Srpske. Navedeni su koraci koji će biti sprovedeni - reče “naš” ambasador i - slaga.

Kako to vlasti Srpske podrivaju ustavno-pravni poredak? Osnivanjem agencije za lijekove? Referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH? Ili tako što su dozvolile imenovanje istog tog Lagumdžije? Truli kompromisi u Predsjedništvu BiH gdje se članovi jedan drugom ne miješaju u izbor ambasadora i doveli su do ovakve situacije. Uzalud su bile najave da neće biti podržan izbor Lagumdžije. Izabran je kao i svi prije njega. Ako je već sve otišlo do đavola, zašto se više ne bi sasjekla i ta praksa. Zaustaviti imenovanje lažova i manipulanta na važnu poziciju, pa makar niko drugi ne bio imenovan. Neka niko ne bude ambasador. Ili neka to bude Šmit. I svim zemljama svijeta. I u UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana