Ne(izvršenje) presuda

Svjetlana Tadić
Ne(izvršenje) presuda

Sve što nas vodi prema Evropi na neki način se koči, ili to čine zajedničke institucije, odnosno Bošnjaci u njima, ili su to institucije Federacije BiH.

Dešava se to i u slučaju izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Iako se već pet godina u evropskim sudnicama sudi i presuđuje građanima i državi BiH, do dana današnjeg nijedna presuda nije izvršena u cijelosti.

Kako, zašto i zbog čega? Odgovor na ta pitanja zanima mnoge. Nadležne institucije kažu rade sve da što prije omoguće ispunjavanje uslova koji ometaju izvršenje presuda. Koče li namjerno ili ne izvršenje zavisi kako ko gleda.

S obzirom na to da ugao gledanja određuje koju ćemo sliku vidjeti, ima tu i pozitivnih i negativnih prikaza situacije. Jedna je slika koju vide oštećeni građani. Drugu stranu istog problema vide institucije koje ne rade svoj posao kako treba.

Recimo u "slučajevima Jeličić, Karanović, Kudić i Pralica protiv BiH" izvršenje presude, odnosno isplatu stare devizne štednje i penzija koči Parlament Federacije BiH. Naime pomenuti parlament nije usvojio izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, s druge strane oni kažu da to nije bilo dobro odrađeno pa da nisu oni krivi. Kako god, povratnicima iz RS u FBiH neće se isplatiti razlika između penzije koju primaju i one koju bi primali u Federaciji sve dok se izmjene i dopune ne usvoje.

Pored toga prava zatvorenici KPZ-a Zenica, prava koja su dobili presudom u "slučaju Rodić i drugi protiv BiH" čekaju već dvije godine. Kažu u KPZ-u Zenica da su izgradili paviljon koji će omogućiti izvršenje presude ali da to još nije moguće jer prave kriterijume za raspoređivanje osuđenika u ovaj paviljon.

Da građanima BiH nije bitno što se presude ne izvršavaju, te da se nadaju da će njihova prava iz Strazbura stići kad tad, dokazuje i podatak da se broj tužbi protiv BiH iz godine u godinu povećava.

Tako su oni kojima je pravda uskraćena u ovoj zemlji, za samo prvih šest mjeseci ove godine, tužili BiH čak 380 puta. Načekaće se dok dobiju tražena prava i naplatu potraživanja, ali nadu im daje do sada već isplaćenih oko 2,5 miliona maraka od strane BiH onima koji su dokazali da pravni sistem ove države i te kako treba mijenjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana