Neizbrisiv pečat VRS

Vedrana Kulaga
Neizbrisiv pečat VRS

Brojni pripadnici Vojske Republike Srpske u minulom ratu izgubili su ono najvrednije i najsvetije, svoje živote.

Republika Srpska, tekovina nastala na temeljima vojničkog ponosa i hrabrosti, odala je ovih dana počast svim vojnicima koji nisu žalili živote i koji su ih nesebično dali za odbranu otadžbine. Mnogobrojne mlade i stare vojničke glave ostale su na ratištima širom BiH.

U isto vrijeme osjeća se sreća i tuga, vide se suze i smijeh. Zašto? Pa zato što ove godine Vojska RS slavi svoje punoljetstvo, ali, nažalost, bez brojnih vojnika koji ni do danas nisu dostojno sahranjeni i za koje se ne zna gdje su im kosti. Međutim, njihova slava je vječna, a žrtva neizmjerna. Poginuli pripadnici VRS ostavili su nezaboravan i neizbrisiv pečat duboko u temeljima RS, na mjestu gdje je ona rođena, gdje je stvorena i time obezbijedili časno i prečisto mjesto u istoriji srpskog naroda.

Vođeni viteškim srcima, hiljade vojnika krenulo je ka ratištima da odbrane otadžbinu i da, rizikujući svoje glave, spasu živote svojih majki, očeva, žena, kćeri i sinova.

U njihove ime i u slavu nesebičnih podviga, najviši funkcioneri RS i njeni stanovnici odali su proteklih dana počast i položili vijence na spomen-obilježja poginulim vojnicima Vojske RS za najveće zasluge i počasti.

Kako im se odužiti? Od kojih riječi satkati rime i kroz stihove iskazati zahvalnost i ispjevati vojničku hrabrost i žrtvu? Nama preživjelima ostaje da odlučno preuzmemo ulogu čuvara slavne tradicije srpske vojske i zapisnika istorije srpskog naroda. Prošlo je već 18 godina od osnivanja VRS, a sjećanje na one koji su dali živote za Srpsku, za njenu slobodu i opstanak, sve je jače i nikada neće izblijedjeti, niti nestati u nepoznatom lavirintu života koji je pred nama.

Na obilježavanju Dana VRS i Trećeg pješadijskog (RS) puka čula se rečenica "VSR je nastala u iznuđenim političkim okolnostima, kao izraz egzistencijalne nužde da se na organizovan i vojnički način odbrani ugroženi interes srpskog naroda u BiH".

Jedno je sigurno. Vojnici su uspješno ispunili svoju misiju. Vojnički, a prije svega ljudski, odbranili su ugrožene sudbine Srba sa ovu stranu Drine. Sa srcem na prvim linijama bojnih polja, podignute glave, znali su za šta se bore i u toj borbi istrajali su do kraja.

Sjećanje na civilne i vojne žrtve rata budućnost neće izblijediti, niti ugasiti, a preživjeli saborci i porodice poginulih svakodnevno će u svojim srcima i srpskim svetinjama polagati cvijeće i paliti svijeće za vječni mir graditelja RS. I tako sve do njihovog posljednjeg daha. Pomen na poginule pripadnike VRS neće nestati, njihovi likovi vječno će se pamtiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana