(Ne)ispunjeni zadaci

Vedrana Kulaga Simić

Da mnoge stvari u BiH ne funkcionišu onako kako bi trebalo odavno je poznato. Nije rijetkost da se zapitamo da li je možda suvišno i osvrtati se na "sitnice" koje se odnose na evropski put zemlje, enormne troškove institucija na zajedničkom nivou i radne dane onih koji primaju iznadprosječne plate bez stvarnog uporišta u rezultatima.

Problema i izgovora svakako ne manjka ovoj zemlji, koja je ušla u izbornu godinu i u kojoj će teško biti popraviti neke stvari.

To se prije svega odnosi na one čiji je rad i djelovanje za "obične smrtnike" potpuna misterija. Tu su u prvom redu oni koji bez ikakvih problema ne ispunjavaju zadatke koji su im dati. Kao da nisu postojali ili da su, ipak, "mrtva slova na papiru".

Iako je, naime, generalno visok nivo realizacije zaključaka koji su u Savjet ministara BiH stigli iz Parlamenta BiH ili su upravo ministri njihovi autori, pregled njihove realizacije pokazuje određena "tapkanja" i zastoje.

Resori inostranih poslova te spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zauzeli su prvo, odnosno drugo mjesto na kraju maratona koji je trajao od januara do oktobra prošle godine. Ali samo po neizvršenju postavljenih zadataka.

Pregled realizacije postavljenih zaključaka, koji je sačinio Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH, je pokazao da je u tom periodu izostala realizacija važnih zadataka i da je potrebno da oni budu prioritet u daljim aktivnostima.

To bi, valjda, i bez posebne napomene Savjeta ministara BiH, trebalo da svakodnevno bude u glavama onih na koje se i odnose. Jer riječi "zadatak" i "zaključak" bi trebalo da budu razumljive svima, ne samo na nivou BiH i u ovom konkretnom slučaju.

Ipak, pregled nadležne službe je pokazao da to baš nije tako i da neki nisu uspjeli u potpunosti da sprovedu ono što im je stavljeno na sto i rečeno da sprovedu u djelo.

Taj period je završen, a nadležnima je data druga šansa. Mada, ko zna koja je to "druga" šansa po redu.

Bilo kako bilo, Savjet ministara BiH je zadužio odgovorne da u periodu koji je već teče realizuju ono što im je dato, a da li će to ispoštovati, pokazaće sljedeći izvještaj koji se bude bavio realizacijom izrečenih zaključaka za bolje sutra.

Jedno je jasno. Zna se šta je zadatak isto onoliko koliko se zna šta bi trebalo da sleduje ako se on ne izvrši. Bilo da se radi o lakim i teškim zadacima.

Barem je tako u nekom, nazovimo ga, normalnom ambijentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana