Neispričana priča

Vedrana Kulaga Simić

Evropska knjiga je odavno otvorena u BiH, ali priča nikako da krene kako treba. Tačnije, krene, pa stane, pa se presavije list da se zapamti gdje se stalo, ali se opet vrati na početak.

Ova godina, kažu nadležni, obećava - jer polovinom idućeg mjeseca, kako se sve češće čuje, BiH šalje na adresu Brisela aplikaciju za članstvo u EU. Možda ishitreno i rizično, reći će mnogi i ovdje i sa druge strane evropske granice.

Niko ne može da kaže da nije dobro što se otvara ta priča, ali, ipak, potrebno je zatvoriti neke druge knjige i priče da bi ova, evropska, došla na red.

BiH je zemlja otvorenih pitanja i problema. Zemlja u kojoj se svako može izgubiti u lavirintu nivoa vlasti i zemlja koja važi za podneblje u kojem svi moraju o svemu da se dogovore, a to ne mogu nikako.

Izuzetak je bila izjava o opredijeljenosti nadležnih za put ka EU, koja je dala vjetar u leđa mnogima da maksimalno ubrzaju, ali u toj "petoj" su zaboravili važna pitanja o kojima i dalje nema jedinstvenog stava. Nema upravo te jedne adrese koju i sam Brisel uvijek traži.

Nema ni efikasnog mehanizma koordinacije, ni dogovora o prilagođavanju SSP-a novim prilikama i zahtjevima nakon ulaska Hrvatske u EU, a ni broja koji će reći koliko nas u stvari i ima u ovoj zemlji što zove se BiH.

I šta onda dalje da pričamo? Kako ćemo danas-sutra ako čak i Evropa smogne snage da prihvati zahtjev za članstvo iz BiH i pošalje upitnik sa nekoliko hiljada pitanja, da na njih i odgovorimo ako ni do tada ne bude poznato koliko nas ima i šta radimo? Kakva nam je ekonomska i politička "krvna" slika? Kakvi su propisi, da li su usaglašeni sa evropskim direktivama? Šta je sa stanjem u obrazovanju, zdravstvu?

Šta ćemo onda? Da ćutimo, odugovlačimo i sramotimo se, ni manje ni više, nego pred cijelom Evropom? To ne smijemo da dozvolimo, odnosno to nadležni ne smiju da dozvole.

Razumljiv je entuzijazam i pohvalan, ali treba malo popustiti gas i ozbiljno sagledati probleme i neriješena pitanja sa kojima BiH ide ka EU. Ta pitanja nisu važna samo zbog Brisela, već zbog nas koji živimo ovdje. Zaslužujemo da znamo koliko nas ima, ali bez prevara prilikom utvrđivanja broja stanovnika. A bez laži, obmana i prevara svi nivoi vlasti treba da pronađu zajednički jezik koji je uslov da bi ova priča bila čitana u jednom dahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana