Neisplaćene plate

Marina Čigoja
Neisplaćene plate

Bez obzira na to što je razarajući talas ekonomske krize donekle zaobišao Republiku Srpsku i što se do sada, bar u javnosti, govorilo jedino o građevinarstvu, metalurgiji i drvopreradi, kao glavnim žrtvama negativnih ekonomskih tokova, podatak da trećina radnika u RS neredovno prima platu pokazuje da nešto ne štima.

Da je kriza uzela danak i na ovim prostorima, niko ne spori, ali ozbiljne probleme u funkcionisanju ekonomskog sistema bilo koje zemlje, obično najprije otkrije nelikvidnost privrede. Tako je i sada.

Nimalo utješna činjenica nije ni to da u sektoru građevinarstva čak 50 odsto radnika na platu čeka i do osam mjeseci. Ništa bolja situacija nije ni u metalskoj industriji, gdje oko 42 odsto radnika na zarađenu platu čeka i do deset mjeseci, a procjenjuje se da oko 40 odsto radnika u sektorima poljoprivrede, drvne i tekstilne industrije na platu u prosjeku čeka od tri do devet mjeseci.

Nisu li ovo podaci kojima bi krajnje ozbiljno trebalo da se pozabave svi relevantni faktori u ovoj zemlji, od zakonodavnih i izvršnih do kontrolnih organa?

Nije li vrijeme da konačno neko stane i na stranu radnika i omogući im makar ono minimalno - pravo na platu, ma kolika ona bila?

Očigledno je da je čitav svijet u krizi i da nismo jedini koji imaju ovih i sličnih problema i to ne bi trebalo da bude problem priznati, ali kriza sasvim sigurno nije i ne može biti jedino opravdanje za ove uznemirujuće podatke.

Nesumnjivo su mnogi ovaj krizni period iskoristili i za sopstveno bogaćenje, a na uštrb plata radnika, ali isto tako, ako ne sopstvena, onda bar inostrana praksa, morala bi da nam bude vodilja - da se takvima mora stati ukraj.

Hoće li nadležni imati snage i volje da se pozabave ovim problemom ili ćemo ovako nastaviti, pa dokle stignemo, pitanje je koje svima stoji nad glavom?

Ako je iko do sada imao strpljenja sa krizom, onda su to radnici i jasno je da su u svemu tome najgore i prošli. Ali treba li kola uvijek na njima da se lome? Odgovor na ova pitanja odavno bi trebalo da bude NE!

Ulaganje u proizvodnju, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje trenutne pozicije preduzeća, a samim tim i položaja radnika, kao i kažnjavanje onih koji namjerno izbjegavaju isplaćivanje plata, trebalo bi da bude prioritet svih u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana