(Ne)iskorišćeni potencijali

Miloš Vasiljević
(Ne)iskorišćeni potencijali

Predjeli od kojih u svakom dijelu Srpske zastaje dah, čiste rijeke i planinski vazduh, uz 37 jezera šansa su za dodatni razvoj turizma kod nas, od koga mogu ili već imaju veliku korist lokalne zajednice, ali i mali poljoprivredni proizvođači.

Od čarobne Une i Sane, do Vrbasa i Drine, pa sve do Trebišnjice, nacionalnih parkova te planina i kulturno-istorijskog nasljeđa, sve je to samo dio blagodeti sa kojim se možemo pohvaliti, ali definitivno nismo dovoljno iskoristili potencijale.

Ipak, da bi se privukli turisti, potrebno je puno uraditi, a podatak da čak 21 lokalna zajednica nema lokalnu turističku organizaciju govori nam samo jedno, prirodna bogatstva su tu, ali nedostaje novca.

No, ni postojanje opštinskih turističkih organizacija ne mora da znači nužno uspjeh, mnogo je važnije da do neke lokacije imamo dobar put, da sve to prati korektan restoran i dobra usluga te da imamo gdje da kupimo suvenir uz prateće sadržaje.

Turizam se kod nas često zanemaruje ili omalovažava, jer se gleda kroz prizmu popularne destinacije i megalomanskih projekata.

Bitan je za sve slojeve društva, od biznismena koji zarađuje milione do bake koja na pijaci prodaje suve šljive i kupine na improvizovanom štandu. Uz to turizam zapošljava direktno, ali i nudi ljudima alternativne mogućnosti za dodatnu zaradu.

Turisti vole da se upoznaju i sa pomalo zaboravljenim instrumentima, šargijom, guslama i diplama. Interesuje ih i kako su nekada bake pripremale specijalitete koji su izašli iz mode, ali i u čemu je tajna vijeka postojanja banjalučkog ćevapa te koliko je truda potrebno da bi bio napravljen sir iz mijeha, koji je u Hercegovini neizostavan uz vino.

Turizam indirektno može sačuvati i održati selo. Mnoga ognjišta nisu ugašena, jer je neko kroz turizam pronašao razlog da renovira oronulu kuću, očisti čatrnju iz koje kasnije pije vodu, zasadi voćnjak, jer gosti vole da probaju rakiju, popiju čašu vina i prodaju hranu specifičnu samo za taj kraj. Turizam je važan malom poljoprivrednom proizvođaču, koji će tako sigurno prodati svoj proizvod, kao i velikim hotelskim lancima i restoranima, gdje dolaze stotine ljudi, svakome na svoj način.

Srpska nije predodređena za masovni turizam, ali zato jeste za etno, avanturistički turizam i bijeg od gradske vreve u prirodu.

Stranci prilikom posjete našoj zemlji traže aktivni odmor, žele da uživaju, ali da bi bio povećan broj turista moramo popraviti infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana