Neiskoordinisana koordinacija

Željka Domazet

Koliko je mehanizam koordinacije iskoordinisan i na koji će način BiH da se dogovara na putu ka Evropskoj uniji najbolje govori činjenica da je ovaj najvažniji dokument za ovu zemlju od Dejtonskog sporazuma do danas u Savjetu ministara usvojen iza blindiranih vrata.

O ovoj odluci nije informisana ni javnost, ni Parlament BiH, ni, ne daj bože, vlade entiteta, niti bilo koja institucija koja je trebalo da bude obaviještena.

To, samo po sebi, dovoljno govori o tome koliko se u ovoj zemlji poštuje njena ustavna struktura i koliko u ovoj zemlji ima spremnosti za dogovor.

Po onome što se više moglo saznati iza kulisa, a ne od zvaničnika, koji su dužni da rade i o onome što urade i o čemu donesu odluke obavijeste i javnost i institucije na koje se odluke odnose, jeste da je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić negdje daleko od očiju javnosti, na samo njemu znani način, sklapao ovaj dokument.

Činjenica da je Zvizdić o usvajanju ovog dokumenta ćutao dvije sedmice, da je izbjegao odgovoriti javnosti zbog čega je to činio i zašto je obmanuo i javnost i poslanike, sama po sebi govori dovoljno da u svemu tome ima nešto mutno i sumnjivo.

Spornije od Zvizdićevog u svemu ovome je ponašanje trojice ministara iz Srpske, čiji je zadatak da štite interese RS u institucijama BiH. Odmah nakon objelodanjivanja usvajanja dokumenta, oštro je reagovala i Vlada RS i svi značajni zvaničnici iz Republike Srpske, dok su trojica ministara iz RS u Savjetu ministara ostavili javnost bez objašnjenja zašto se sve ovako dogodilo. Mirko Šarović otišao je za važnijim poslovima - u Atinu da raspravlja o zaštiti Sredozemnog mora, Dragan Mektić veli da mu je rečeno da je Srpska dala zeleno svjetlo i da je sve usaglašeno, a ministar inostranih poslova Igor Crnadak smatra da nema potrebe bilo šta da objašnjava.

Jasno je da je na samom startu sve pogrešno krenulo i da sa takvim načinom rada ova zemlja neće stići nigdje, a kamoli u EU. Mehanizam koordinacije, kojim maše Savjet ministara, izgubio je glavne koordinate i ovu zemlju može odvesti samo na pogrešan put.

Kada se sve sabere, vidimo samo da je koordinacija očigledno ostala bez mehanizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana