Nehru i Naser bez Tita

Darko Momić

Ko god bi u neka bolja vremena od prije dvije-tri decenije čuo Nehru i Naser na um su mu padali nekadašnji šefovi Indije i Egipta Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser, koji su sa Josipom Brozom Titom u jeku hladnog rata udarili temelje Pokreta nesvrstanih.

Od Titove smrti su prošle bezmalo četiri decenije i danas ga se povremeno sjete i spomenu samo rijetki nosioci partizanske spomenice i nostalgičari, dok se ostale dvojice utemeljivača Pokreta nesvrstanih, koji su ovaj svijet napustili i prije Tita, danas vjerovatno rijetko ko sjeća. Pokret koji su utemeljili ih je nad‘ivio, ali raspadom Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta i prestankom blokovske podjele i okončanjem hladnog rata “nesvrstani” su potpuno izgubili na značaju i više nemaju praktično nikakvu ulogu u geopolitičkim igrama.

Tita, dakle, odavno nema, a novog ni na vidiku, ali su zato na sceni neki novi Naseri i Nehrui. Na‘alost, ovi današnji ni po čemu se ne mogu mjeriti i porediti s istorijskim dr‘avnicima iz Indije i Egipta. Ovaj današnji Naser, prezimena Orić, optu‘eni je ratni zločinac koji se donedavno sa punim uspjehom branio od optu‘bi za zločine nad Srbima. Haški tribunal ga je pravosna‘no oslobodio optu‘bi, dok je Sud BiH tek nedavno poništio prvostepenu oslobađajuću presudu i nalo‘io ponovno suđenje. Prema dosadašnjoj praksi, samo naivni se mogu nadati da će Nasera stići zaslu‘ena kazna i da će iz pravosudne institucije smještene u bivšem logoru za Srbe stići pravda za Srbe.

A najbolja potvrda da su ovakve tvrdnje tačne, a zebnje opravdane, nije slučaj Naser, već Nehru. Za one koji su propustili, Nehru Ganić je bivši pripadnik Armije RBiH protiv koga je Sud BiH (khm!) potvrdio optu‘nicu za zločine nad Srbima kod Ilijaša. Istom tom sudu nije smetalo da Nehrua prije dva dana pozove i sasluša u svojstvu vještaka na drugom suđenju njegovim sunarodnicima, takođe za zločine nad Srbima. Ako je to nekome normalno, onda ovo džaba čita.

Ali, da se vratimo na pravog Nasera i Nehrua. Principi na kojima su sa Titom utemeljili Pokret nesvrstanih su uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uzajamno nenapadanje, uzajamno nemiješanje u unutrašnje poslove, jednakost i uzajamna korist te miroljubiva koegzistencija.

Elem, ko budućnost BiH ili, još preciznije, Republike Srpske i Federacije BiH ne vidi u ovih pet principa, već očekuje da Sud BiH svojim presudama doprinese njenom jačanju, taj se odavno svrstao na jednu stranu. A na njoj sigurno nije budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana