Negiranje Incka

Darko Momić

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je da je spreman nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH ukoliko taj zakon ne bude usvojen do 11. jula naredne godine.

“Sve evropske zemlje imaju Zakon o zabrani negiranja holokausta. U mojoj zemlji je jedan engleski istoričar dobio tri godine zatvora, jer je rekao da holokaust ne postoji”, rekao je Incko.

On nije precizirao šta treba da sadrži predmetni zakon, ali je perfidno uporedio holokaust koji je verifikovala istorija sa strahovitim ratnim zločinom i grozomornim strijeljanjem ratnih zarobljenika u Srebrenici koji je nesporna činjenica, ali koji Srbi nikada neće okvalifikovati kao genocid. A neće iz prostog razloga što je takvu kvalifikaciju tom strahovitom zločinu dao sud za koji je ratni zločinac jedan opskurni istorijski lik poput Biljane Plavšić, a nije jedan ratni komandant pod čijom komandom je činjen zulum nad podrinjskim Srbima kao što je Naser Orić. I tačka.

Taj i takav sud neće proći test istorije, isto kao što Valentin Incko i njegovi prethodnici nisu zaslužili prolaznu ocjenu, jer nisu odgovorili zadatku. Najbolji dokaz za to je današnja situacija u BiH, odnosno politički i društveni odnosi u ovoj nakaradnoj zemlji.

A tome da dvije i po decenije poslije krvavog građanskog rata i tragičnog sukoba naroda nikad nisu bili gori međunacionalni i što je još pogubnije međuljudski odnosi u BiH, najviše su doprinijeli upravo visoki predstavnici svojim potezima, nametanjem pravnih i ustavnih normi, smjenama i sankcijama i kreiranjem pravosudnih i drugih institucija koje su poslužile samo za uhljebljavanje još nekoliko stotina ili hiljada bukvalno i doslovno “uhljeba”.

I neko treba da tvrdi ili se nada da će se sve to promijeniti i da će svima biti bolje zato što će istoričarima biti zabranjeno da preispituju hašku “istinu”, a advokatima praktično onemogućeno da brane klijente optužene za genocid.

Ili se neko nada da će Srbi dozvoliti da im se nalijepi etiketa genocidnog naroda, što suštinski i jeste cilj, a zakon čije nametanje najavljuje Incko i nije ništa drugo nego korak ka tom cilju.

Da budemo jasni, u Srebrenici je počinjen strahovit zločin i oni koji su za to odgovorni treba da trunu u paklu. U prvom redu zbog nevinih žrtava, a u drugom zbog ljage koju su nanijeli narodu kojem, nažalost, pripadaju. Ali nije bio genocid. Genocid je počinio zemljak Valentina Incka tokom Drugog svjetskog rata. I to niko ne može da negira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana