Neefikasnost

Svjetlana Šurlan

Zaključci Savjeta ministara BiH samo su jedan u nizu zadataka koje institucije BiH treba da poštuju i realizuju. Ali, one nisu ni to u stanju da rade.

Iz godine u godinu ponavlja se ista priča, a to je da se ono što zada neko "iznad" ne pije mnogo vode.

Institucije se ponašaju kao da postoje same za sebe i kao da ne treba da odgovaraju za bilo šta, bilo kome.

Još sramotnije je to što pojedini ministri ne poštuju odluke za čije su donošenje i sami glasali.

Tako u prošloj godini imamo gomilu nesprovedenih zadataka, a da se i ne spominju oni koji nisu izričito zadati, ali bi trebalo da se podrazumijevaju.

Da zaključci Savjeta ministara BiH predstavljaju neke krupne i komplikovane zadatke, možda bi i moglo da se nađe opravdanje za njihovo neizvršavanje. Međutim, to su najčešće smjernice ili jednostavne tehničke stvari koje se moraju sprovesti, ali se i to ne uspijeva uraditi.

Tako ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić nije uspio da pripremi čak ni odluku kojom će biti određena visina naknade za rad članova jedne od komisija.

Ni nekadašnji ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ne može se pohvaliti efikasnošću u ispunjavanju zaključaka, jer nije uspio da procijeni koje su reforme potrebne u kontrolama hrane. I njemu su opravdanje bili zastoji kod drugih.

Ništa bolje nije radio ni ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić koji prilikom izrade zakonskih i podzakonskih akata nije tražio mišljenje Agencije za ravnopravnost polova BiH.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nije lani uspio ni da završi razgraničenje zemljišta bivše SFRJ u Ankari sa Srbijom.

Svi oni, a i drugi koji nisu radili na izvršavanju zadataka imali su svoja opravdanja za to.

Prebacivanje odgovornosti s jednih na druge osnovni je sastojak svih izvještaja u kojima se mora objasniti zašto nešto nije urađeno.

To je osnovni i jedini razlog zašto je administracija BiH u najvećem broju slučajeva neefikasna. Jer ako ni najjednostavniji zadaci ne mogu biti sprovedeni, šta tek reći o onim komplikovanim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana