Nedozreli Komšić

Svjetlana Šurlan

Već odavno je poznato da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić ne zna šta hoće od svoje političke karijere, sumanuto uvijek iznova traži i preispituje, ali je isto tako i više nego očigledno da ima i te kakvih problema u odnosima sa Srbijom.

Od kada je stupio na političku scenu Komšića posebno tangiraju pitanja u vezi sa odnosima BiH i Srbije, ali i ona koja se tiču unutrašnje politike te zemlje. Ovo Komšić vrlo često, reklo bi se i prečesto, ispoljava vrlo paničnim potezima.

Komšić je, evo, u njegovom uzbuđenju zbog sudskog postupka za rehabilitaciju Draže Mihailovića koji je pri kraju pred Višim sudom u Beogradu. Zamislio je Komšić da, ako Draža bude rehabilitovan, on povuče ambasadora BiH iz Srbije. Zamislio, ali nije razmislio da to nije moguće bez konsenzusa u instituciji u kojoj pokušava da bude više nego što zaista i jeste.

Postavlja se pitanje šta uopšte Komšić ima s rehabilitacijom Draže, kada je to unutrašnje pitanje Srbije?

I ranije je Komšić kao oparen skakao na dešavanja u susjednoj zemlji. Sjetimo se samo da je u vrijeme prve demokratske vlasti u Srbiji, kada je premijer bio Zoran Đinđić, samoinicijativno podnio ostavku na mjesto ambasadora, jer mu ni takva Srbija nije valjala.

Umiješao se Komšić u unutrašnje pitanje Srbije i kada je uhapšen Ratko Mladić, te procjenjivao kakvi su ili nisu uslovi za ulazak Srbije u EU, te koliko su srpski zvaničnici sposobni da ih ispune.

Komšićev (ne)prijateljki stav prema Srbiji spriječio je i potpisivanje sporazuma o saradnji tužilaštava za ratne zločine dvije zemlje. Uz to, to je uradio na sasvim nezakonit način. Ponovio je to u februaru ove godine, kada je odbacio dogovor predsjednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića da se procesuiranje odgovornih za ratne zločine olakša međudržavnim sporazumima po kojima će se odgovorni za zločine procesuirati u zemlji u kojoj imaju prebivalište.

Da je ovaj Komšićev potez apsurdan, ne treba ni pominjati.

Otišao je i dalje, pa se usprotivio i kandidaturi Vuka Jeremića za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN i napravio cirkus svojom ostavkom u SDP-u.

Poslije svega, očigledno je da je Srbija jedini problem i jedina tačka interesovanja Komšića. Čovjeka teško bolesnog od mržnje i predrasuda ni ne zanima šta se dešava u BiH, u SDP-u kojeg je za 24 časa i napustio i ponovo prigrlio, ni to što ga Hrvati, a ni drugi, ne vole ni da vide...

Da nema Srbije, Komšić jednostavno ne bi imao čime da se bavi. Smisao njegovog političkog angažmana je borba sa Srbijom, sa svim što iz nje dolazi ili se iz nje čuje...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana