(Ne)dostižna pravda

Goran Maunaga

Hapšenje Sakiba Mahmuljina zaslužuje sve pohvale, a u slučaju da optužnica bude kvalitetna a on procesuiran i osuđen, to bi zaista bila velika kvalitativna prekretnica u radu pravosuđa BiH.

Mahmuljin je osoba protiv koje već dugo postoje, odmah poslije Atifa Dudakovića, najjači dokazi, dokumenti, video-zapisi i svjedoci za odgovornost i povezanost sa ratnim zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda tokom rata u BiH. Prema tim dokumentima poodavno pristiglim iz Haškog tribunala, isto kao i prema onima koje je Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu prije godinu, Mahmuljin je već davno trebalo da bude uhapšen, procesuiran i osuđen.

A zašto nije, postoji više razloga, od političkih, lično-zaštitničkih, opstrukcijskih, do onih ostrašćeno osvetničkih i sumnjivo profesionalnih.

Sve te negativnosti koje su i u drugim predmetima već odavno imanentne Tužilaštvu BiH, porodice stradalih spremne su da zaborave u ovom slučaju, ali samo ako spektakularno hapšenje Mahmuljina ne bude i završeno samo na tom hapšenju.     

Naravno da je privođenje Mahmuljina šok i za njega i za Dudakoviće poput njega jer se do sada podrazumijevalo da su zločini počinjeni nad Srbima nekažnjivi. Navodno su počinjeni u samoodbrani od navodnog agresora zbog čega su pripadnici srpskog naroda bili obilježeni kao loši momci, krivci, i time predodređeni za pravni odstrel, što je do sada bilo pravilo.

To dokazuju i deset puta duže zatvorske kazne koje su za ratne zločine dobili pripadnici srpskog naroda, od onih kojima su, zanemarivo, kažnjeni zločinci iz bošnjačkog naroda. Samo to je bio velik razlog hapšenje Mahmuljina izazove ogromno iznenađenje bošnjačkih funkcionera. Jer njih ne zanimaju činjenice koje kažu da je Mahmuljin komandovao odredom "El mudžahedin" kad su pripadnici te jedinice ubili 50 srpskih zarobljenika, a iživljavali se na njih još 20.

Njima nije važno to što je Mahmuljin postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija jer je, prema njihovom mišljenju, tako morao da čini u borbi protiv navodnog srpskog agresora.

Zato je istorijski važno da konačno, bar u ovom slučaju, trijumfuju pravo i pravda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana