Nedostižna pravda

Svjetlana Šurlan

Od kada je 2011. godine pokrenut strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, traje rasprava o spornoj nadležnosti Suda BiH, odnosno njegovo pravo da izuzima predmete iz sudova RS i FBiH.

Dok su u RS nezadovoljni radom te institucije, u FBiH i u institucijama BiH ni po koju cijenu ne žele da ograniče djelovanje Suda BiH iako je njegov i rad Tužilaštva BiH jedan od najvažnijih razloga za pokretanje referenduma u Srpskoj.

Da stavovi o pitanju nadležnosti Suda nisu nimalo približeni, potvrđuju i prijedlozi zakonskih rješenja koji su polazni osnov za reformu pravosuđa BiH kroz strukturalni dijalog.

Nakon ministarskog sastanka u septembru u Briselu prihvaćeno je da verzija zakona iz Vlade RS i Savjeta ministara BiH budu osnov za izradu konačnog rješenja.

Međutim, ove dvije verzije razlikuju se upravo u spornim pitanjima.

RS traži da Sud BiH postupa po krivičnim djelima definisanim isključivo Krivičnim zakonom BiH i drugim zakonima usvojenim od strane Parlamenta BiH.

S druge strane, iz institucija BiH traže da, pored ovih djela, Sud BiH bude nadležan i za krivična djela definisana entitetskim zakonima.

Pet godina potrošeno je na vođenje strukturalnog dijaloga, a stavovi o pitanju nadležnosti pravosuđa BiH nisu približeni.

Iako iz vlasti izražavaju optimizam da će doći do dogovora, u praksi je to malo vjerovatno.

Za sada je usaglašeno osnivanje Višeg suda BiH, koji će zamijeniti Apelaciono odjeljenje Suda BiH, mada nije dogovoreno da li će biti u Banjaluci ili Mostaru.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH sutra bi trebalo da se odredi i po jednoj i po drugoj verziji zakona, nakon čega bi opet trebalo da se sastanu ministri i razmotre sve odredbe.

Ono što je sigurno je da, dok se definitivno ne razgraniči ko šta radi i ko koga procesuira, neće biti pomaka u vraćanju povjerenja građana Srpske u pravosudne institucije BiH. Za sada je pravda na nivou BiH za njih nedostižna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana