Nedostaje i policajaca

Miloš Vasiljević
Nedostaje i policajaca

Nije rijedak slučaj da u Srpskoj i BiH nedostaje radnika, potražnja je najčešće u granama ugostiteljstva, turizma i građevine, ali ipak sada imamo podatke da nedostaje i policajaca, za kojima vape u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH.

Teško da možemo proći pored neke kladionice, pekare ili kafića, a da ne piše oglas: “Tražimo radnika”. Ako se odliv stanovništva nastavi u mjeri kao što je posljednjih nekoliko godina, doći ćemo u situaciju da će biti puno upražnjenih mjesta, čak i na pozicijama koje su i ne tako davno bile atraktivne, jer sve više ljudi zbog loših primanja bježi i od poslova u administraciji.

Ipak, sada smo otišli i korak dalje, jer nedostaje radnika i u državnim službama, a policajci su pravi primjer za to.

Puno je razloga zašto je to tako, prvi od njih je odlazak mladih u evropske zemlje koji tražeći bolje uslove za sebe i porodicu idu trbuhom za kruhom, najviše u Austriju i Njemačku, za koje kupuju kartu u samo jednom smjeru.

Drugi je penzionisanje, odnosno beneficirani radni staž, zbog čega mladi odlaze u penziju, uz bolovanja koja su neminovnost.

Ovo su samo neke od činjenica zašto su Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zatražile zeleno svjetlo od Savjeta ministara za zapošljavanje 80 policajaca.

Posla je na pretek, a policajaca sve manje, pa su primorani da osvježe kadar, unaprijede rad, a za to im trebaju svježa krv i pojačanje.

Prema rasporedu, Direkciji za koordinaciju neophodno je 50 policajaca, dok SIPA nedostaje 20 za obavljanje bezbjednosnih zadataka koji su im u opisu posla. Nedostatak policajaca odražava se na normalan proces rada, a zbog migranata, kojima je BiH tranzitna zemlja, fali ih i u Graničnoj policiji. Ono što moramo primijetiti jeste priliv radne snage iz zemalja sa, vjerovali ili ne, lošijim standardom od našeg, gdje prednjače Turska, Palestina, Nepal i Pakistan, pa se postavlja logično pitanje, može li se ovdje pristojno živjeti i da li je “bijeg” opravdan?

Finansije su ključni segment u kojem se ne možemo boriti sa moćnim ekonomijama evropskih i svjetskih zemalja, lancima privrednih giganata, većim izborom poslova, a to su neki od razloga zašto nas je sve manje.

Ipak, biće ovo odlična prilika za sve mlade koji sebe vide u ovoj branši da kao policajci svoju karijeru grade u BiH, ali i, što je još važnije, da stvaraju porodice na vjekovnim ognjištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana