Nedodirljivi Dudaković i njegovi jarani

Željka Domazet

Pravosuđe BiH od svog postanka do danas nije ujednačilo kriterijume kada je riječ o postupanju prema osumnjičenim i optuženim za ratne zločine

Primjera za to ima napretek. Jedan od drastičnijih je primjer bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića. I pored činjenice da su žrtve duže od dvije decenije čekale da se nađe iza brave, odmah nakon hapšenja po odluci Suda BiH pušten je da se brani sa slobode.

Nažalost, nije ni tu kraj “čudima” u ovom slučaju. Nakon puštanja na slobodu uz zagrljaje i poljupce, Dudakovića je, među ostalim “fanovima”, dočekao i specijalac Federalne uprave policije, koji, po svemu sudeći, Dudakovića odavno dobro poznaje.

Iako svako ima pravo da podržava i dočekuje koga god hoće, pa i Atifa Dudakovića, u ovom dočeku ima nekoliko i te kako spornih i zabrinjavajućih stvari.

Prije svega, Dudaković je pušten uz mjere zabrane, a to da li ih poštuje treba da provjerava upravo policija u Federaciji.

Drugo, činjenica je da se slučaj protiv Dudakovića tek zahuktava, pa se postavlja logično pitanje da li će Dudaković zahvaljujući ovom prijateljstvu biti u prednosti jer bi lako mogao da dođe do svjedoka, njihovih izjava i drugih važnih informacija, čime bi se postupak protiv njega ometao. U njegovu korist, naravno.

I treće, zašto uopšte pripadnik policije dočekuje čovjeka protiv koga je u toku proces zbog ratnih zločina po izlasku iz pritvora?

Zanimljivo je da nadležni u ovom slučaju imaju samo obrazloženje da je specijalac pozdravio Dudakovića u privatnom aranžmanu i da ih od bilo kakve odgovornosti pere činjenica da nisu bili u uniformi niti na službenom zadatku. Još je zanimljivije da je i u ovakvim stvarima kod nas važe dvostruki aršini. Dok je u FUP-u, koji se bavi slučajevima ratnih zločina slika njegovog pripadnika sa osumnjičenim za to krivično djelo privatna stvar, u Oružanim snagama BiH je na primjer, postavljanje na “Fejsbuk” slike kape koja podsjeća na kapu Ratka Mladića i fotografisanje sa sinom osumnjičenog za ratni zločin razlog za disciplinski postupak i istragu policijskih organa.

Kada se sve ovo ima u vidu jasno je kao dan da Dudaković i njemu slični, kao i njihovi jarani u ovoj zemlji imaju povlašćen položaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana