Nedodirljiva korupcija

Željka Domazet

Da BiH nema ozbiljnu namjeru da se obračuna sa korupcijom najočiglednije pokazuje odnos institucija ove zemlje prema poodavno osnovanoj Agenciji za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Ova agencija, koja po slovu zakona treba da vrši neku vrstu nadzora nad institucijama koje bi trebalo da sankcionišu korupciju, nadzor nad samim institucijama, kada je riječ o pojavi korupcije, kao i da radi na prevenciji da se ova pošast ne bi tako drastično širila, ostavljena je na goloj ledini i onemogućena da radi ono što joj je posao.

O tome koliko je nadležnima u ovoj zemlji stalo do toga da korupciju sasijeku u korijenu, najbolje govori podatak da je samo jedan službenik Agencije angažovan da se bavi onima koji prijavljuju korupciju među 22.000 zaposlenih državnih službenika koliko ih ima u institucijama na nivou BiH.

Agencija, u kojoj je planiran mali broj zaposlenih, nije uspjela da angažuje ni trećinu potrebnih ljudi, a među onima koji rade nema nijednog pravnika, analitičara, državnog službenika zaduženog za prijave korupcije, zaposlenika zaduženog za pisarnicu, arhivu, lektora, prevodioca...

Mada je menadžment ove agencije godinama vapio za tim da im budu obezbijeđeni kako kadrovski, tako i svi drugi uslovi za rad, Savjet ministara se pravio i gluv i nijem na ove vapaje.

Agencija je pored svih nedaća kroz koje od osnivanja prolazi dugo bila podstanar u neadekvatnim uslovima i kada su institucije konačno odlučile da im obezbijede radni prostor uselili su u još neuslovnije prostorije.

Zaposleni su prinuđeni da preskaču stolove, a izloženi su i prijetnjama onih koji im upadaju kako im padne na pamet.

Bude li se ova zemlja prema korupciji odnosila kao prema agenciji koja treba da se bavi ovom rak-ranom društva - a to znači da je nije briga, sasvim je sigurno da će korupcija u BiH postati "biljka koja najbolje uspijeva".

Tlo su joj na sve načine dobro pripremili, još samo ostaje da je dobro njeguju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana