(Ne)disciplina

Vedrana Kulaga Simić

Mnoge institucije BiH, u posljednje vrijeme, kraj svake godine dočekaju sa više zaposlenih osoba nego što su ih imali početkom godine, ali i podebljom fasciklom u kojom su složeni zahtjevi za preispitivanje ponašanja onih koji su na njihovom platnom spisku.

Da je tako bilo i prošle godine, posvjedočili su izvještaji o radu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Granične policije BiH, čiji su nadležni imali pune ruke analizirajući greške i izričući sankcije radnicima koji su se oglušili o pravila domaćinskog ponašanja, koja bi trebalo da budu neupitna za sve koji se nalaze na njihovim platnim listama.

Zbog povreda službene dužnosti, UIO je pokrenuo prošle godine 98 disciplinskih postupaka, odnosno duplo više nego 2013. Skočio je i broj suspendovanih sa dužnosti i to sa 13, koliko ih je kažnjeno na taj način tokom 2013. godine, na 49 slučajeva, koliko je evidentirano lani. Najviše radnika kažnjeno je jer su završili u pritvoru.

U Graničnoj policiji BiH su, opet, pojedine policijske službenike na radnom mjestu pronalazili sa alkoholom i jastukom pod glavom. Nema šta, predanost poslu na djelu.

Zbog neizvršavanja poslovnih obaveza na stolove nadležnih u Graničnoj policiji lani su spuštena 92 prijedloga/zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje da su neki iz njihovih redova pokazali na djelu šta je nedisciplina. Na toj listi bila su imena i prezimena 108 policijskih službenika osumnjičenih da su počinili težu ili lakšu povredu službene dužnosti, što je dvostruko više nego godinu ranije.

Pojedinci su tako neopravdano bili odsutni sa dužnosti, nisu nosili uniforme, naoružanje ili opremu, a zabilježeno je i da se nisu fino ponašali ni prema kolegama, a ni prema posjetiocima, te da su im teže povrede službene dužnosti bile slađe. One se odnose na neizvršavanje i nepažljivo izvršavanje zadataka, te kršenje javnog reda i mira.

Slučajevi koji su lani uočeni u Upravi i Graničnoj policiji BiH lani, nažalost, nisu usamljeni, odnosno izolovani jer i mnogi drugi nadležni u institucijama širom ove zemlje svakog mjeseca potpisuju odluke za sankcionisanje onih čije ponašanje nije u skladu sa pravilima kuće.

Kakvo je stanje u njima pokazaće se tokom idućih mjeseci kada i izvještaji o radu sa njihovih adresa ugledaju svjetlost dana. Ako i njihove liste neposlušnih budu duplo duže nego godinu ranije, moraće se razmisliti da li su im kazne dovoljno velike ili će morati da ljestvice dižu još više.+++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana