(Ne)briga

Svjetlana Šurlan

Jasan pravni sistem i povjerenje u kontrole institucije krase svaku uređenu državu. Takvo nešto BiH neće krasiti nikada, a možda ni tada, k’o što bi rekli...

Zašto? Zato što je naopaka od postanka, a posebno od kada su se u njoj uz pomoć raznih "državnika", kako domaćih, tako i međunarodnih, učaurile raznorazne direkcije, agencije, uprave, kancelarije... te mnogobrojne druge institucije čiji je jedini zadatak da troše pare i ništa više. To se svakodnevno dokazuje i pokazuje na najjednostavnijim primjerima...

Propisi za funkcionisanje i pravnu snagu BiH su tek polovični, a za sprovođenje i tih polovično napisanih zakona ne postoje dovoljno jake institucije, iako se one, usput rečeno, svakog dana upinju da se tako predstave.

Jedna od njih je i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja, istini za volju, nešto radi, ali svakako ne sve ono što joj je propisima određeno.

Tako godinama u skladištima propada roba koja je oduzeta u carinskim prekršajima, a kojom treba da upravlja UIO. Sva oduzeta roba, od akcizne, tehničke i tekstilne, pa do prehrambene i na kraju vozila, skladišti se u istim prostorijama i zajedno propada, kisne, trune, buđa...

Svakodnevno pada vrijednost od 9,6 miliona maraka na koliko je procijenjena oduzeta roba, dok se istovremeno godišnje za skladištenje iz buyeta izdvaja Z50.000 maraka.

Odgovorni su svi, od UIO, svih njenih dosadašnjih direktora, do Savjeta ministara BiH i svih onih koji su predlagali i donosili odluke kojima je tobože trebalo da bude poboljšan život stanovnika u BiH.

Rezultata nema, milionska roba propada zarad nečijeg rada, pardon, nerada, i to evidentnog. Sramota! Sramota iz prostog razloga što propada hrana, a ima toliko javnih kuhinja. Sramota jer propada odjeća, a ima toliko porodica koje preko Crvenog krsta traže majicu ili pantalone za svoje dijete. Sramota jer propadaju automobili, a bolesnici čekaju časovima da ih iz domova zdravlja prevezu do bolnice... Sramota jer olako propadaju milioni maraka, a para za mnoge prijeko potrebna stvari nema. Sramota za cijeli sistem koji nije uradio ništa da bude bolje i jer se prihvatio posla kome nije dorastao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana