Nebo je daleko

Vedrana Kulaga Simić

BiH na svojim leđima nosi brojne nezavršene poslove, pusta obećanja, te probijene rokove i malo je onih koji vjeruju da će ta praksa biti promijenjena u skorije vrijeme.

Jasno je da postoje poslovi koje nije moguće završiti "preko noći", ali ima i onih na koje je ranije mogla biti stavljena tačka, ali nije. Jedan od njih je preuzimanje pune kontrole nad nebom iznad BiH.

Nemar nadležnih i sklop drugih okolnosti doveli su do toga da je ova zemlja u proteklim godinama "u oblacima" izgubila više desetina miliona maraka jer nije bila spremna i sposobna da završi preuzete obaveze.

Takav odnos prema nebu iznad svoje teritorije omogućio je da Beograd i Zagreb, od preleta, zarade dosta novca i tako svake godine.

Situacija u toj oblasti je konačno, iako sa višegodišnjim kašnjenjem, malo popravljena krajem 2014. godine kada je BiH od komšija preuzela kontrolu nad donjim dijelom neba iznad svoje teritorije i počela da ubire milione po tom osnovu.

Možda je taj dugo očekivani zalet doveo do toga da nadležni izađu sa uvjeravanjima da će i gornji sloj biti pod kontrolom domaćih kontrolora uskoro, ali to uskoro još nije stiglo.

Stigao je novi rok u vidu novog obećanja da će taj posao biti završen do kraja naredne godine.

Priča o preuzimanju kontrole nad nebom traje predugo, ali je dramatičnije to što je u BiH postala praksa da važne stvari veoma često ostaju u zapećku.

Dosta toga treba promijeniti kako bi ova zemlja, ovakva kakva jeste, zarad onih koji žele budućnost u njoj, konačno mogla da krene dalje. Da izađe iz ovog živog blata u koji je zapela.

Ohrabrujuće zvuče odgovori iz nadležnih institucija u vezi sa preuzimanjem neba. Kažu da rade i da će dati maksimum da bi BiH konačno kontrolisala prostor iznad sebe i zaradila na osnovu toga, koliko god može, kao svaka normalna zemlja.

BiH, ako želi da postane normalno mjesto za život, mora da da sve od sebe i da se vrati na prave pravce koji vode u bolju budućnost. Započeti poslovi moraju biti završeni, a samo jedan od njih je i potpuna kontrola nad nebom.

Najmanje nam treba da opet za godinu i nešto duže stavljamo ponovo prst na čelo i tražimo razloge kojima bismo opravdali novi neuspjeh i saopštili nove rokove za preuzimanje neba, čime u nepovrat odlaze milioni maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana