Nebo i Kina

Željka Domazet

Da u institucijama BiH treba obaviti debelo spremanje i da neko za javašluk treba da odgovara pokazuje i najnoviji primjer Agencije za pružanje usluga u civilnom vazduhoplovstvu BiH ili kako je skraćeno zovu BHANSA.

Naime u trenutku kada BiH treba da preuzme svoje nebo za čiju kontrolu već godinama nadležne susjedne nam države Srbija i Hrvatska umjesto uzimaju velike novce, rukovodstvo BHANSA je lagodno o trošku države otputovalo u Kinu na "sajmovanje".

Rukovodstvo koje je imenovano prije pet godina i koje je sa statusom vršioca dužnosti cijeli taj period nije našlo za shodno da se u najvažnijem momentu, pa makar u krnjem sastavu, nađe u zemlji i da ustroji kompletno preuzimanje vlastitog neba. Smatrali su da je od neba njihove zemlje važnija Kina i sajam jer su tamo vele pokušali otkočiti blokadu koja je nastala u angažovanju firme za rezervne dijelove i popravke. To su tamo uspjeli učiniti (mada u Savjetu ministara tvrde da nisu), ali ih je po povratku sačekao zaključak Savjeta ministara da će biti smijenjeni. Da je u Kinu trebalo otići jeste i da je angažovanje firme veoma važno takođe stoji, ali se opravdano postavlja pitanje da li su tamo u ovakvom trenutku morali da u Kini idu baš i direktor i zamjenici.

Rukovodstvo BHANSA se mnogo ne obazire na najave o smjeni tvrdeći da prvi čovjek Ministarstva transporta i komunikacija Damir Hadžić ni do danas ne zna da BiH svoje nebo ne preuzima na kontrolu sada, nego da će se to desiti za mjesec i po dana. Upozoravaju da ništa nije preduzeto u vezi sa međunarodnim ugovorima sa susjednim zemljama o kontroli neba, te da je nedopustivo da još nisu sklopljeni ugovori sa firmama kada je riječ o rezervnim dijelovima i održavanju.

Bilo kako bilo zbog nesređenih i neuređenih, pa i nedopustivo loših odnosa prvo unutar BHANSA, pa onda između BHNSA i Ministarstva ono što se dešava sa preuzimanjem neba iznad ove zemlje moglo bi da rezultira još jednim neviđenim skandalom koji je otišao iz ove zemlje.

Da li će na narednoj sjednici Savjeta ministara zaista doći do smjena i imenovanja novog rukovodstva BHANSA pa makar i sa epitetom vršilaca dužnosti, kako je Hadžić najavio, ostaje da se vidi.

Ova institucija u svakom slučaju mora da dobije i rukovodstvo koje nije vd. Ali činjenica je da su u BiH imenovanja na pozicije gdje se vrti veliki novac uvijek bila najinteresantnija. Da će biti vatreno i ovdje, jasno je kao dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana