(Ne)ažurnost

Svjetlana Tadić
(Ne)ažurnost

Internet sajtovi danas su postali nešto uobičajeno, nešto što gotovo svaki informatički pismen čovjek prati svakoga dana kako bi došao do novih informacija. Koliko ko i u kojem obimu, čita sadržaje različitih sajtova, zavisi od ličnog izbora.

Ono što je postala praksa otkako je internet konekcija postala dostupna na svakom koraku, jeste to da su predstavnici raznoraznih institucija uveliko počeli da se oslanjaju na "čari" interneta prilikom komunikacije sa širokim narodnim masama. I to je normalno u svim zemljama savremenog svijeta, ali ne i u BiH, odnosno u pojedinim njenim institucijama. Svi oni stanovnici, koje interesuju određene informacije u vezi sa poslovima institucija BiH, ne mogu o tome da se informišu putem interneta. Zašto?

Zato što rukovodioci pojedinih institucija BiH nisu svjesni da je i za to došlo vrijeme i da se obavještenja ne pišu više na zidovima zadruga, već internet portala.

U suprotnom ne bi dozvolili da na sajtovima institucija kojima rukovode u rubrikama "novosti" i "aktuelnosti" stoje informacije objavljene još prije nekoliko mjeseci, pa čak i prije godinu.

Tako ako hoćete da znate šta se dešavalo prošle godine slobodno otiđite na sajtove Komisije za koncesije, Agencije za policijsku podršku, Agencije za antidoping kontrolu, Direkcije za ekonomsko planiranje i mnoge druge manje ili više bitne. Stručnjaci kažu da danas jedan sajt može ažurirati apsolutno svako ko ima "imalo u glavi". Korisnički interfejsi postali su toliko jednostavni da samo otvaranje imejl adrese može biti komplikovanije od ažuriranja. Uredno ažuriran internet sajt uostalom ima čak i svaki iole pristojan kafić u ovoj zemlji. Ažurnost sajtova ne zavisi nimalo od vještina koje zaposleni u određenoj instituciji imaju, što rukovodioci često koriste kao opravdanje, već jednostavno od (ne)organizacije.

Današnje rukovodioce, međutim, ne zanima na šta troše budžetske pare, a još manje ih zanima da li će biti na usluzi onima kojima su namijenjeni, stanovnicima države nam BiH.

Rukovodioci koji ne shvataju važnost internet prezentacije, jednostavno treba da posjete sajtove u nadležnostima zemalja regiona i Evrope. Možda tada i "ukapiraju" da je u današnje vrijeme i te kako potrebno komunicirati sa korisnicima putem interneta. A stare, bajate, istrošene informacije na sajtovima državnih institucija nisu za pohvalu nikome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana