Ne zvoni!

Marijana Miljić Bjelovuk
Ne zvoni!

Na stotine miliona maraka ne završi u budžetima jer pojedini poreski obveznici skrivaju obaveze, ne prijavljuju ih te koriste razne malverzacije na putu izbjegavanja plaćanja poreza i drugih nameta. Ista situacija i je sa raznim dodacima na plate radnika. Veliki broj poslodavaca ne plaća te dodatke iako u zakonu piše da trebaju i moraju.

Tačan broj za koliko je oštećen budžet institucija BiH, entiteta i koliko radnika ne prima sve što im pripada nemoguće je saopštiti, jer nisu svi poreski obveznici predmet kontrola, dok sa druge strane pojedina preduzeća pribjegavaju i dobro provjerenoj metodi potkupljivanja onih koji ih kontrolišu. Toga je bilo oduvijek, ima sada, a biće sigurno i buduće.

Među privrednicima se dobro zna ko i za koliko se može potkupiti kako bi mu bilo oprošteno ono što je morao da plati državi i radniku.

Te priče stignu i do zaposlenih koji već godinama slušaju kako je bolje i na desetine hiljada maraka dati inspektoru nego isplatiti sve ono što pripada onome ko im stvara profit. I tako i bude na kraju.

Zbog toga imamo nelojalnu konkurenciju i razočaranost onih koji nemaju mrlje u svom poslovanju, jer dok nekima inspektori gledaju kroz prste uz koverte pune maraka, njima se ne prašta ni najmanja greška.

Ne prašta se, jer nisu spremni na prljave poteze kojima posežu ovi prvi, koji se ne libe da izdvoje na desetine hiljada maraka da počaste onoga ko im je došao da prelista papirologiju. Ne libe se da izdvoje toliko novca, jer je sigurno da su na štetu države, ali i zaposlenog uzeli višestruko više. Zbog toga pojedini imaju kamione, avione, stanove i kuće i ko zna šta već sve širom Evrope.

Osim toga, zna se i na čija vrata inspektor ne smije da zazvoni. Iako greškom pozvoni, ubrzo se vrati, jer u mnoge kancelarije dobro poznatih firmi se ne ulazi. I ako uđe, ubrzo budu potegnute dobro poznate veze, da još brže izađe.

U priče nadležnih da nema pošteđenih i da su svi jednaki, da moraju da poštuju slovo zakona niko više ne vjeruje, jer pošteđenih ima i biće ih. Da ih nema situacija na domaćem tržištu bila bi mnogo drugačija, budžet bi bio puniji, a radnici ne bi bježali glavom bez obzira od domaćih kabadahija, koji se godinama bogate na njihovim leđima.

Naravno za najveći dio milona, a na štetu budžeta i radnika, možemo da zahvalimo partijskim, rodbinskim, kumovskim i ko još zna kojim sve vezama. Sve te “veze” dovele su do toga da je tržište BiH puno korupcije i kriminala. Jerdino smo u tome prvi na svim svjetskim ljestvicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana