Ne vidimo se u Prijedoru

Žarko Marković

Jedino što se u Prijedoru u nedjelju nije moglo desiti su - promjene.

 

Na jednoj strani bila je struktura koja je tamo vladala 16 godina, na drugoj ekipa koja vlada posljednju godinu, a ima i zapažen učinak tokom prethodnih 16 u vlasti. Bili su to najbespotrebniji izbori u istoriji Republike.

Biti šokiran zbog mizerne izlaznosti u takvim uslovima znači biti potpuno isključen iz ovdašnjih političkih procesa. I kada su lokalni politički poligoni nudili pojave koje bi zaista mogle biti nazvane promjenom, izlaznost je bila jedva preko 55 odsto. Blizu polovine stanovnika Republike, kojoj će, Bože zdravlja, do narednih opštih izbora biti vraćen sijaset oduzetih ingerencija, nije zainteresovano za izlazak za glasanje i to je pojava koju uoči svakog izbora analiziraju stručnjaci. I sve ostane na analizama.

Opozicija u Srpskoj već deceniju i po nema način da probudi uspavane glasače pa imamo situaciju da nam izbore odlučuju oni koji znaju za koga će glasati i bez kampanje.

I to je legitimno. Ali, poslije toga ne vrijedi kukati.

Uoči prijedorskih izbora neki su bili skloni da povuku paralele sa Bilećom 2010, kada su u tom gradiću građani izabrali opozicionog kandidata za načelnika, na čemu su tadašnji SDS i PDP temeljili optimizam za opšte izbore koji su uslijedili u oktobru. "Vidimo se u Bileći", međutim, za deset mjeseci pretvorilo se u "Laku noć, Republiko Srpska".

Kome poslije 15 godina vlasti SNSD-a nije jasno da ključni paket glasova u Srpskoj nije moguće osvojiti halabukom na portalima, povremenim lokalnim pobjedama i oštrim jezikom na društvenim mrežama, njemu i nije mjesto u politici. Osim ako u toj raboti ne pliva iz drugih razloga.

Jer, da se ne lažemo, ovdje nije loše biti opozicija. Plata dobra, odgovornost nikakva. Možeš da radiš bez plana, kako te voda ili neki mediji nose.

Prijedor u nedjelju nije postao nova Bileća. Opozicija je tvrdila da iz tog grada kreću promjene i da će ta pobjeda najaviti trijumf 2022. Sve je završilo sa "Ne vidimo se u Prijedoru". Ostala je najava analiza u stilu Mladena Bosića, koji je svaki poraz SDS-a dobro analizirao i ponovo gubio.

I šta nakon nove analize? Ponovo na portale i društvene mreže u stilu "E jesam im rek'o"? Ispade da je među opozicijom najrealniji Nenad Nešić, koji je tek godinu u tom društvu, sa porukom da su u Prijedoru potrčali da "dijele funkcije kojih nema". Ako ste opozicija, a Nešić u vašim redovima djeluje najrealniji, to je razlog za ozbiljnu zabrinutost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana