Ne samo 12. maja

Darko Momić

“Vojska Republike Srpske formirana je kao izraz potrebe u odbrani srpskog naroda i njegovih vjekovnih ognjišta. Da nije formirana posljedice po srpski narod bi bile slične obimu stradanja u proteklim ratovima”.

 

Ovo je povodom 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske poručio predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić, ocjenjujući da je VRS imala istorijsku ulogu da odbrani narod, ognjišta i teritoriju.

I u tih nekoliko rečenica stala je suština svega što neprijatelji srpskog naroda uporno pokušavaju da pobiju i pred čim takozvana međunarodna pravda zatvara oči.

Vojska Republike Srpske bila je odbrambena armija i formirana je iz istorijske nužde sa zadatkom da ne dozvoli ponavljanje Šargovca, Motika, Starog Broda, Prebilovaca, Paga, Jadovna, Jasenovca, Donje Gradine i brojnih drugih stratišta iz Drugog svjetskog rata. I sa zadatkom da onemogući da slobodarsko Potkozarje ponovo deceniju i po čeka odrastanje prvog regruta.

Da nije bilo Vojske Republike Srpske, nikada ne bi bio probijen “koridor života”, a sudbina više od pola miliona Srba u tadašnjoj Bosanskoj Krajini vjerovatno bi bila gora nego kasnija sudbina njihovih sunarodnika iz Hrvatske koji su sa zavežljajima u rukama napustili svoja ognjišta bez iluzije da će se ikada više na njih vratiti.

Da nije bilo Vojske Republike Srpske, ritualnog odrubljivanja srpskih glava uz vjerske pokliče svojstvene radikalnim islamistima ne bi bilo samo na Ozrenu, već širom cijele BiH.

Da nije bilo Vojske Republike Srpske, misa za blajburške žrtve, najavljena za 16. maj u Sarajevu, do sada bi već bila održana i to u Banjaluci, jer njenom održavanju ne bi imao ko da se suprotstavi.

Zato tvrdnje o zločinačkom karakteru VRS i stvaranje takvog narativa iz Sarajeva potpomognutog haškom lakrdijom ne piju vode, čak ni pored sramnog i neizbrisivog ožiljka na licu VRS načinjenog u Srebrenici. Ono što se tamo desilo verifikovaće istorijska nauka, a ne baščaršijska politika, ali Srbi moraju da shvate da koliko god iskreno treba da se crvene pred tom vjekovnom sramotom i neizbrisivim ožiljkom, (kako god ga verifikovala istorija), toliko treba i da se ponose Vojskom Republike Srpske i onim što je izvojevala i odbranila. A odbranila je jedan narod od ponavljanja stradalničke istorije i izvojevala najveću srpsku pobjedu u 20. vijeku.

Ukratko, da nije bilo Vojske Republike Srpske ne bi bilo ni Republike Srpske. I to oni koji njom rukovode moraju da imaju na umu svaki dan, a ne samo 12. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana