Ne sam, Sifete!

Darko Grabovac

Ne sam, Sifete

Ove riječi, koje je izgovorio na fudbalskoj utakmici Jugoslavija - Bugarska (3:2) 21. decembra 1983. u Splitu, kao da je čuveni sportski komentator Mladen Delić uputio ministru odbrane u državnoj zajednici BiH Sifetu Podžiću, a ne nekadašnjoj vedeti Safetu Sušiću.

Sifet je, sportskim žargonom rečeno, driblao i najvjerovatnije predriblao sam sebe. Zaboravio je kolege, srpsku “polutku” Mirka Okolića i hrvatskog “veznjaka” Miju Krešića, krenuo sam u napad i prošao kao Sušić u Poljudu, izgubio loptu.

Otkazao je Podžić vojnu vježbu između “sirotih” Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Ekonomski, vojska u državnoj zajednici slabo stoji. Istrošila se tokom vježbi sa oružanim snagama, Sarajevu omiljenih, Sjedinjenih Američkih Država pa nestalo maski protiv korone, manevarske municije, uniformi otpornih na “kovid”... A kada je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne tako davno govorio da oružane snage nisu ni potrebne i da su samo ekonomski teret, bošnjački politički establišment je graknuo da bez vojske nema ni države. Eto, kakva vojska, takva i država - jadna i bijedna.

Podžićev izgovor o pandemiji je takođe smiješan. Bilo je korone i kada su vježbali ljetos sa Amerikancima pa nije smetala. Poslije toga je procurila priča da su pojedinci iz Oružanih snaga BiH poslije uvježbavanja sa bratskom američkom vojskom ne samo tražili PCR test već i testove na sidu.

Prepao se Podžić zajedno sa svojim mentorima Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Bakirom Izetbegovićem da će Vojska Srbije tobož napraviti okupaciju dijela BiH ili će zaboraviti koji komad oružja u Republici Srpskoj pa će ona tim istim sredstvima napraviti secesiju.

Ma, nemojte se bojati. Nema potrebe za takav strah. Odbrana srpskog naroda u Republici Srpskoj je svakako utkana u Ustav Republike Srbije, tako da nam trenutno oružje ne treba niti je u planu bilo kakva okupacija.

Sifet dribla sam, Komšić kaže da ima pravo da nastupa pojedinačno, Biser(k)a Turković takođe glumi individualca, ali niko od njih da shvati da svojim potezima zabijaju autogolove. Uspjeli su da zgade državnu zajednicu BiH srpskom, bogami i hrvatskom narodu do te mjere da i sada odzvanjaju riječi Mladena Delića: “Pa, ljudi moji, da­ li je to moguće?”  Dobro pitanje je da li je moguća takva država po volji samo jedne trećine njenih stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana