Ne rade, al' dobro zarade

Dragana Orlović

Da se nerad u pojedinim institucijama dobro nagrađuje, najbolji primjer je Komisija za koncesije BiH, koja već godinama troši novac iz budžeta bez ikakvih rezultata.

Ova komisija osnovana je još 2005. godine, ali od tada pa do danas nije izdala nijednu koncesiju.

I dok svojim "rezultatima rada" veoma jasno dokazuje koliko, u stvari, korisnu svrhu nema, finansijski izvještaj sa druge strane pokazuje da troškove i te kako ima, a njeno postojanje poreske obveznike samo tokom prošle godine koštalo je 944.000 maraka.

Najveću korist što ova Komisija za koncesije sve te godine postoji dakako imaju zaposleni, i to njih 14.

E, za tih 14 radnika lani je po osnovu plata i naknada plaćeno ukupno 418.209 KM. Malo li je.

Svaki od njih je u prosjeku mjesečno zarađivao 2.489 maraka, pa ne treba biti neki vrsni matematičar i izračunati da su to čak tri prosječne plate u BiH.

Tri plate za jedan mjesec bez ikakvog posla. Je li to posao iz snova? Ili ovdje ipak nešto ne štima, i pored toga što je Kancelarija za reviziju institucija BiH dala pozitivno mišljenje za njen prošlogodišnji rad?!

Da apsurd bude veći, tu je i samo priznanje u Komisiji za koncesije BiH, u kojoj se slažu da su institucija bez posla, ali da za to nisu oni krivi, već nadležna ministarstva i spora dinamika razvoja koncesionog tržišta u BiH.

Posla nema, ali plate ima.

Jesmo li mi zaista tako bogata zemlja koja može sebi da priušti luksuz da godišnje izdvaja stotine hiljada maraka za instituciju od koje nema nikakve koristi, ili svjesno žmirimo i dozvoljavamo da nesmetano postoje suvišne institucije?

To je problem koji se već godinama gura pod tepih, a koji sa druge strane proizvodi glomazni aparat administracije što svakim danom odnosi novac, i to novac naroda. Krajnje je vrijeme da se nešto s tim u vezi preduzme.

Međutim, za rješenje tog problema potrebna je snažna politička volja, koje očigledno nema.

Jer da je ima, ne bi bilo ove Komisije za (neizdavanje) koncesija, kao ni drugih brojnih institucija na nivou BiH koje postoje samo na papiru, a svojim radom ne mogu da opravdaju svrhu postojanja. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana