Ne pitam te, ne pitaj me

Vedrana Kulaga Simić

Dolaskom na određene pozicije u institucijama vlasti svako od izabranih/imenovanih dobija prava i obaveze, ali kod nas se opravdano stiče utisak da samo dobijaju prava i vrtoglava primanja u odnosu na obične “smrtnike”.

Rad svake institucije je, ili bi barem trebalo da bude zasnovan na pravilima i propisima kako bi se znalo ko šta i kako treba da radi, čega da se drži i kako da postupa u redovnim i vanrednim situacijama. Praksa je, nažalost, nebrojeno puta pokazala da oni koji su zasjeli u dobro plaćene fotelje nisu dorasli tim mjestima i da nam je zapravo zbog toga ovako kako jeste. Neizvjesno na brojnim adresama.

Zanimljiv odnos snaga na terenu pokazao je odgovor na jedno od poslaničkih pitanja u Parlamentu BiH. Jedan poslanik je, naime, zatražio podatke ko i na koji način određuje ko će od poslanika da ide i na koja službena putovanja, a te podatke je zatražio od kolegijuma Parlamenta. Pristigli odgovor je bio u rangu hladnog tuša - poslanici po poslovniku ne mogu postavljati pitanja poslanicima, pa samim tim ni članovima parlamentarnog kolegijuma.

Propisima je naznačeno da poslanici imaju pravo da pitanja postavljaju i podnose inicijative Savjetu ministara BiH, te drugim subjektima iz njihove nadležnosti.

Ne ulazeći u to da li je prethodno poslaničko pitanje u duhu predizborne kampanje ili svjesnog ignorisanja dobro znanih propisa u Parlamentu BiH, jasno je da je u nekim slučajevima u ovoj zemlji najvažnije da se niko ništa ne pita jer odgovori mogu da na površinu iznesu veoma, veoma čudne stvari.

Aktuelni saziv Parlamenta BiH broji posljednje “radne” dane u ovom četvorogodišnjem mandatu. I nisu se proslavili jer su mandat obilježile teške riječi i veoma loši rezultati, uz enormne zarade.

Nije suvišno na svakom koraku ponoviti da parlamentarci na tom nivou vlasti mjesečno podebljaju novčanike u prosjeku sa 5.000 maraka, a pojedinci dobace i do 7.000 KM. I oni su ti koji pričaju kako se teško živi u BiH, a kada im se samo i pomene smanjenje plate, uvijek se u propisima nađe odredba koja kaže da to, eto, baš i nije lako. Što i nije baš tačno, pod uslovom da postoji volja i želja. 

U BiH mnoge kockice još nisu došle na svoje mjesto jer smo većinu vremena proveli gledajući duele za lične interese, a ne za opšte dobro, jer je jasno da se mnogi vode parolom - ne pitam te, ne pitaj me!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana