Ne okrećimo glavu od problema

Nebojša Tomašević

Povećanje broja femicida i ubistava među supružnicima otvara zastrašujuća pitanja da li smo kao društvo posrnuli i da li smo sami donekle krivi za porast ovakvih strašnih pojava.

Posljednjih mjeseci u BiH su zabilježena dva ovakva slučaja koja su potresla javnost, koja se pita šta se desi ljudima pa se odluče na takav korak.

Slučaj iz Foče, u kojem je počinilac čak najavio zločin pozvavši kćerku da joj kaže da “neće biti ni njega ni supruge”, zvoni kao alarm za uzbunu da je “nešto trulo u društvu” koje ne vidi probleme komšija i bližnjih.

Uzroci ovakvih tragedija mogu biti mnogobrojni i kompleksni, uključujući ekonomsku nejednakost, nedostatak podrške u zajednici, te nezdrave partnerske odnose.

Istrage ovakvih slučajeva pokazale su da su često prisutni i nemaština, nerazumijevanje i patološka ljubomora kao okidači zločina.

Zbog toga je uloga društva i institucija ključna u prepoznavanju i pružanju pomoći osobama koje su u riziku od nasilja u partnerskim odnosima. Nedovoljna podrška i nedostatak pravovremene intervencije mogu doprinijeti eskalaciji situacije i tragičnim ishodima, a reakcija i pomoć ukazana na vrijeme može spasti nečije živote.

Zato je važno prihvatiti da društvo kao cjelina, ali i mi kao pojedinci, snosimo dio odgovornosti. Nedostatak empatije i aktivnog učešća u rješavanju problema u našim zajednicama može stvoriti okruženje koje dopušta nasilje.

Porodične tragedije svakodnevica su u cijelom svijetu, a, nažalost, ni naše društvo nimalo ne zaostaje u ovim crnim trendovima. Ljubomora supružnika i psihički poremećaji, ali i skrivanje i guranje problema pod tepih sve češće su okidač za najbrutalnija i najmonstruoznija djela među najmilijima. Često u nemogućnosti da se suoče sa vlastitim strahovima i problemima, pojedinci padaju u ambis te umjesto da zatraže stručnu pomoć, dižu ruke na najmilije i tako prazne godinama nagomilane frustracije zbog problema koji su  skrivani od očiju javnosti.

Da bi ovakve stvari prestale da pune rubrike crnih hronika u novinama, neophodno je posvetiti više pažnje mentalnom zdravlju stanovništva  i sprečavanju loših navika.

Društvo i porodica moraju da njeguju zdrav način življenja i međusobnog uvažavanja i razumijevanja. Osuda drugih i žmurenje na njihove nedaće neće donijeti ništa dobro, već će samo produbiti jaz među ljudima, od kojih neki neće znati kako da ga popune i prevaziđu bez konflikta.

Važno je da institucije, ali i svako od nas prepozna svoju ulogu u promovisanju bezbjednijeg okruženja za sve članove društva. Najvažnije je da ne okrećemo glavu od komšija, a pogotovo od naših bližnjih. Izreka “Prvo pogledaj u komšiju pa u sunce”, izgleda da je odavno zastarjela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana