Ne odustaj

Danijela Bajić
Ne odustaj

Jeste u pitanju izlizana floskula, ali nije zgoreg ponoviti da se ne tako davno puno zdravije živjelo.

Nije bilo toliko hemije u hrani, “u nabavku” se išlo na selo, bilo je manje automobila pa se više šetalo i provodilo vrijeme u prirodi.

Učilo se iz knjige “1.000 zašto 1.000 zato”, bez nepotrebnog buljenja u ekran. Nije bilo “Pepe praseta”, jer su roditelji čitali slikovnice djeci.

Oni malo stariji nisu krišom kuckali SMS poruke ispod klupe, već prelistavali novi broj “Tempa” ili “Hupera”.

Televizor je bio jedan od rijetkih izvora zračenja, osim ako niste živjeli ispod dalekovoda, a danas mobilne telefone po čitav dan nosimo u džepu, uz noćno držanje blizu glave, da slučajno ne bismo propustili alarm.

Živjelo se srećnije, bez modernih bolesti prouzrokovanih stresom i sve bržim životom. Zbog svega navedenog i ne čudi što svaki treći par ima problem sa sterilitetom.

Ma koliko porazno zvučala, za veliki broj onih koji konstantno pokušavaju, a rezultata nigdje, to je neminovna realnost, protiv koje (uglavnom) ne mogu da se bore. Zbog onog “uglavnom”, ipak, ne treba odustajati.

Nije rješenje momentalni restart sa vraćanjem na prirodna podešavanja bez telefona i modernih pošasti, jer se iz ove kože ne može.

Kada su već omogućena besplatna tri pokušaja, parovi treba da se odlučuju i na manje tradicionalne metode i pokreću postupke vantjelesne oplodnje, pa na taj način  pokušaju da sterilitetu stanu u kraj.

Prelijepo je čuti podatak da je u Hercegovini, od osnivanja Udruženja porodica sa problemom steriliteta, rođeno 180 beba iz epruvete. To su sve zdrave bebice, neke sada već i odrasla djeca.

Međutim, plač beba u pojedinim lokalnim zajednicama je i dalje prava rijetkost. I dok bijela kuga godišnje zbriše gotovo cijelu opštinu, sve je manje parova koji se odlučuju na drugo ili treće dijete.

Zato je konstantna podrška države pronatalitetnoj politici možda i najvažniji stub za očuvanje društva i zdrave, mnogobrojnije zajednice.

Ona nikada ne smije biti tema za dnevnopolitička potkusurivanja. Treba uvijek da se ističe kao pozitivan primjer i da bude na naslovnim stranicama kao vjetar u leđa onim obeshrabrenim, jer je želja mnogih da u naručje uzmu sina ili kćerku potisnuta zbog nedostatka novca, između ostalog, da bi platili procedure vantjelesne oplodnje.

Uz svu želju i dobru volju ranije su odustajali, jer nisu mogli dalje. Važno je da sad svi znaju da nisu sami i da se ipak može.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana