Ne damo svoje

Milijana Latinović

Otimačina srpske imovine na području FBiH nastavlja se iz dana u dan i sve ono što se godinama unazad radi ispod žita tamošnje vlasti pokušavaju da legalizuju donošenjem zakona.

 

Ono što nije porušeno i spaljeno u ratu, sada, u miru, pokušavaju da otmu “legalnim” putem. Najnoviji primjer otimačine jeste izmjena zakona  o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a koji na kraju vodi ka tome da će hiljade Srba ostati bez prijeratnog krova nad glavom u FBiH. Uglavnom je riječ o vojnim stanovima koji su dodjeljivani bivšim pripadnicima JNA.

U Republici Srpskoj takvi stanovi vraćeni su prijeratnim vlasnicima. Međutim, to u drugom entitetu nije slučaj. Upućeni tvrde da je ovo već viđen scenario i da su Srbi po istom receptu ostali i bez imovine u Hrvatskoj.

I nije ovo jedini primjer kako Srbima otimaju ognjišta. Čak 400.000 njih, mahom raseljenih po Srbiji, imaju vlasništvo nad imovinom u FBiH. Sve ono što nije uništila ljudska ruka u ratu, uništava sistem koji funkcioniše nakaradno i koji u miru otima srpsku djedovinu.

Problem je nastao kada je FBiH počela sa harmonizacijom zemljišno-knjižnih listova, gdje, za razliku od Srpske, ne praktikuju slanje poziva svakom upisanom vlasniku i posjedniku da bi mogao da zaštiti svoja prava i bude upisan tamo gdje postoji pravni osnov u novoj evidenciji, već broj parcele objavljuju u službenim glasnicima.

Pokretanjem procesa osnivanja novog katastra Srbi su došli u situaciju da, ukoliko ne vide na vrijeme tu informaciju u službenom glasniku i ne jave se, njihova djedovina bude uknjižena na BiH i da ostanu bez svog parčeta zemlje. Očigledno je malo bilo otimačine u ratu, pa su neki sebi dali za pravo da otimaju i sada, u miru.

Jer, sve ovo što se radi, od harmonizacije zemljišno-knjižnih listova do izmjena zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, nije ništa drugo nego otimačina zemlje koja je vijekovima bila srpska.

I sada, kao i nebrojeno puta ranije, oči povratnika i onih koji su nova gnijezda svili tamo negdje preko Drine uprte su u Republiku Srpsku i Srbiju, koje čine sve da sačuvaju srpsku imovinu i pomognu koliko-toliko da se lokalne zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom u FBiH razvijaju. To je jedina šansa da ono što su naši pradjedovi vijekovima ranije gradili i stvarali ostane i našoj djeci.

Ako izgubimo zemlju, jezik i pismo, izgubićemo sebe, a to ne smijemo da dozvolimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana