Ne daj, Bože, zemljotresa

Darko Grabovac
Ne daj, Bože, zemljotresa

Pod Banjalukom je ponovo podrhtavalo tlo. Seizmološka stanica na Banj brdu registrovala je u ponedjeljak, 64 minuta poslije ponoći zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihterovoj, odnosno pet stepeni po Merkalijevoj skali. Epicentar je bio na deset kilometara od grada u naselju Dragočaj.

Stanovništvo je dobro osjetilo podrhtavanje tla. Bilo je onih koje je, prisjećajući se ranijih zemljotresa, zahvatila doza panike i straha, a bilo je i onih kojima ova prirodna pojava nije prekinula san. Na sreću, štete na objektima nije bilo.

Poslije potresnih slika iz Japana i prisjećanja na ranije katastrofalne potrese Banjalučanima je zemljotres praktično stalni mač nad glavom.

Vratile su starijem i stanovništvu srednjih generacija u noći između nedjelje i ponedjeljka slike razrušenog grada, koji je 27. oktobra 1969. godine pogodio potres jačine 8,5 stepeni po Merkalijevoj ili šest stepeni po Rihterovoj skali. Praktično bila je to serija jakih potresa čiji je epicentar bio 20 kilometara ispod grada. Snažni udari devastirali su grad. Prema zvaničnim podacima poginulo je 15 lica, a 1.117 ljudi je bilo teže i lakše povrijeđeno. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, 266 škola, 146 kulturnih ustanova, privreda je bila uništena.

Sjećaju se Banjalučani i serije jačih zemljotresa 13. avgusta 1981. godine, kada je najjači udar iznosio između sedam i osam stepeni Merkalijeve skale, magnitude, u epicentru, od 5,4 stepeni po Rihterovoj skali.

Jedna od karakteristika Banjaluke je da se grad nalazi na "trusnom području". Seizmogeno područje obuhvata pojas oko grada, prečnika oko 60 kilometara. Tu je prirodna, jaka, seizmička aktivnost. Tektonski blok prostire se sa istoka, preko Klašnica i Delibašinog sela (Trapista), dolinom rijeke Vrbas prema rijeci Savi, na zapad, preko Piskavice, Omarske, Bronzanog Majdana do Han Kola.

U noći 21. martovskog dana potres pored straha pred stanovništvo postavio i pitanje kako bi se danas izvukli kada bi se dogodio razoran zemljotres kao 1969, kada je grad opustošen. Ko bi i kako pomogao narodu u ovim kriznim vremenima, a pitanje je postoje li logistika, oprema i ljudstvo koje bi trebalo da reaguje u takvim situacijama.

Japanci su disciplinovan narod i svoju muku rješavaju dobrom organizacijom ljudstva i tehnike, od helikoptera do robota. A nama, ne daj, Bože, jačeg zemljotresa!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana