Ne ćuti i ne trpi!

Anita Janković-Rečević

Virus korona osim što je odnio niz života, srozao globalnu ekonomiju, izmijenio ljudske navike i utjerao strah u kosti milionima građana, gurnuo je i mnoge žene u pakao porodičnog nasilja.

 

Šamari i batine kojima su posljednjih sedmica bile izložene mnoge pripadnice nježnijeg pola potpuno su ostali u sjeni borbe za opšte zdravlje stanovništva. A nije da ih nije bilo, bilo ih je čak i previše, sudeći po pozivima na SOS telefon i zahtjevima za smještaj u sigurne kuće. Na djeci i pripadnicama nježnijeg pola mnogi nasilnici su svoje “mišiće” pokazali zbog nemogućnosti izlaska vani i vođenja ustaljenog života, straha od mogućeg gubitka posla, nedostatka novca, otežane komunikacije sa prijateljima, ali i pretjeranog konzumiranja alkohola.

Udruženja građana pod čijim su okriljem sigurne kuće u Republici Srpskoj kažu da je broj poziva žena koje su bile izložene nasilju veći od deset do trideset odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Da alarm zvoni za uzbunu pokazuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Samo u prvih šest dana maja policija je registrovala deset krivičnih djela koja se tiču nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, kao i tri prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, što su više nego ozbiljne brojke za tako kratak period.

Stvarni broj žena koje su pretrpjele nasilje u sedmicama iza nas zasigurno je daleko veći od zabilježenih poziva na policijskom i SOS telefonu, jer mnoge nisu mogle prijavite nasilnike budući da su bile zatvorene s njima 24 časa u četiri zida. Otkrivanje nasilnog ponašanja bilo je otežano i iz razloga što je za vrijeme pandemije bio ograničen pristup bolnicama i domovima zdravlja, ustanovama u kojima se najčešće identifikuju žrtve nasilja. Virus je redukovao i rad službenika centara za socijalni rad, što je dodatno otežalo da na svjetlost dana izađu modrice na tijelima mnogih žena.

Nažalost, mnoga porodična nasilja koja se dešavaju u Republici Srpskoj i mimo vanredne situacije ostaju u četiri zida, jer je mnogo pripadnica nježnijeg pola koje trpe i ćute. Zbog predrasuda, stereotipa, a vrlo često i ekonomske zavisnosti od muža, pod velom tajni ostali su brojni udarci, psovke i psihička maltretiranja žena koja su se odigrala krišom noću. Zbog nebrige društva žene, kao najčešće žrtve porodičnog nasilja, i dalje završavaju u stupcima crne hronike, jer su kazne za počinioce takozvanog zločina iz strasti i dalje preblage. Razlog za ovakvu sliku su dijelom nadležni, jer se sva briga o žrtvama završava na priči i temama okruglih stolova, a ogroman krivac je patrijarhalno društvo u kojem živimo i gdje preovladava mišljenje da je porodično nasilje privatna stvar. Batine nisu privatna stvar i tome treba da majke uče svoje kćerke, jer nema opravdanja za nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana