Natpisi na rafovima

Vedrana Kulaga Simić

Pandemija virusa korona unijela je brojne promjene u našu svakodnevicu, ali i postala ključni izgovor za mnoge druge stvari sa kojima se borimo na putevima života.

I dok se polako stiče utisak da je na pomolu kraj vladavine “kovida 19” i da ćemo prodisati punim plućima, stanovnici Republike Srpske već muku muče sa novom “epidemijom” koja udara na džepove, u kojima kod većine nema dovoljno ni za sasvim običan život dostojan čovjeka.

Mnogi muku muče da bi spojili početak i kraj mjeseca. Tako je na brojnim adresama bilo i prije korone, jer plate običnih smrtnika nisu mogle ni tada da “iznesu” ni pola sindikalne korpe, a sadašnje prilike su takve da se natpisi na rafovima ispod proizvoda mijenjaju gotovo iz dana u dan. Nema namirnice kojoj nije skočila cijena, a sve ukazuje na to da cijene neće pasti u dogledno vrijeme, zbog čega se postavlja pitanje kako se izboriti sa poskupljenjem koje nije pred vratima, već uveliko u našim domovima.

Računi sve veći, kase sve praznije. Plate, i kada su redovne, sve manje mogu da podmire sve izdatke pa čak i one osnovne. Istina je da je bilo povećanja plata u Republici Srpskoj, ali realno šta može minimalna plata od 590 ili prosječna koja je tek prebacila preko 1.000 KM da obezbijedi, ako znamo da je malo ko bez kredita, kao nužnog zla za svaki početak, a gdje su režije, hrana, higijenske potrepštine.

A kako tek da prežive oni koji su odradili svoj radni vijek i imaju 400 i nešto maraka penzije ili oni kojima je sudbina odredila da cijeli život moraju da čekaju tuđu njegu ili invalidninu? S druge strane, postoji i dio društva koji ne dijeli boljke prethodno navedenih. Oni koji mogu kupiti i novi stan u zgradama gdje kvadrat dostiže i vrtoglavih 4.000 maraka, a dobar dio njih je upravo među onima koji kroje pravila ponašanja i mjere za one koji gledaju kako da se izbore sa preskupim životom.

Talas poskupljenja će, po svemu sudeći, jačati i u narednim danima, možda i mjesecima i zbog toga republička vlast mora da, i to što prije, pronađe efikasan i održiv način da ga ublaži koliko god da je to moguće. Jer će se, u suprotnom, mnogi naći na ivici siromaštva, a to za sobom povlači i druge probleme u društvu.

Mnogima već treba pomoć, a ta lista će sasvim sigurno biti produžava iz dana u dan zbog divljanja cijena osnovnih životnih namirnica te drugih potrepština bez kojih se danas ne može. Skupo je gorivo, skupi su lijekovi, skupi pregledi... Skupo je sve, iako nije pod stavkom luksuzno.

Dani su se kod većine sveli na gledanje u novčanik i računanje koliko još ima do naredne plate. Kako rasporediti do tada ono što je ostalo i kako u svemu tome ostati pribran? Pomoći i onima kojima su zbog nas odvajali od usta i onima koje tek treba izvesti na pravi put. Djelovati se mora brzo zbog brojeva oko nas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana