“Natoizacija”

Veljko Zeljković

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je nadu da Vašington od balkanskih prostora neće napraviti neki novi front konfrontacije zapada prema Rusiji.

Kada je u pitanju BiH, Lavrov je poručio da je OHR jedan od najvećih problema što se BiH danas nalazi u političkoj krizi te pozvao aktuelnu američku administraciju, ali i ostatak međunarodnih zapadnih aktera smještenih na briselskoj adresi, da prepusti narodima u BiH da sami odlučuju o svojoj sudbini. Rusija je i za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, teritorijalnog suvereniteta BiH i konstitutivnosti naroda.

Ako se u ovome najviše ogleda ruski maligni uticaj na ovim prostorima, onda bi bilo poželjno da ga ima još, za razliku od onog zapadnog, koji se upravo zalaže za suprotno.

Zamjenik Ričarda Holbruka u dejtonskim pregovorima Kristofer Hil nedavno je ustvrdio da ovaj mirovni sporazum potpisan 1995. godine, u glavama američkih zvaničnika tada nije zamišljen kao trajno rješenje.

Upravo ova rečenica najbolje oslikava američku spoljnu politiku, a koja je dijametralno suprotna ruskom pristupu problema u BiH. Nije bitno šta je dogovoreno i potpisano, ozvaničeno međunarodnim sporazumom, već ono što se, u zavisnosti od geopolitičkih ciljeva, kuva u glavama zvaničnika iz Pentagona, a da bi odgovorili na “rusku prijetnju”. I tu nema demokratije, prava i pravde.

Krajnji cilj je BiH i Srbiju “uvući” u NATO te tako crvenu liniju povući još bliže Rusiji. I to se radi i pored datih obećanja Moskvi nakon rušenja Berlinskog zida, kada je Mihailu Gorbačovu obećano da se ovaj vojni savez neće ni za inč proširiti prema istoku.

Obećanje nije održano. Novo pomjeranje crvenih linija se sprovodi širenjem straha od nekakvog negativnog ruskog uticaja, a niko ne objašnjava kako se on i u čemu ogleda. Kroz izgradnju gasovoda, prodaju energenata, poštovanje međunarodnih sporazuma....

Sada se nešto slično pokušava uraditi i u BiH. Obesmišljava se Dejtonski sporazum i sve ono što piše u Ustavu u BiH. I to rade diplomate kojima su usta toliko puna priča o demokratiji i vladavini prava, pa i one iz Njemačke.

Sve ovo je balkanske prostore, ali i one koji gravitiraju prema Rusiji, uvelo u jedno opasno stanje. I sve dok Vašington, Brisel, ali i Berlin, budu vodili jednu takvu “demokratsku” spoljnu politiku, Balkan će biti bure baruta. A pogotovo jer jedna od strana u BiH priželjkuje njihov intrvencionizam i protekcionizam nalik onom iz doba Benjamina Kalaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana