NATO iz inata

Darko Momić

Zašto je većina Srba i u Srbiji i u Republici Srpskoj protiv pristupanja njihovih država NATO-u potpuno je razumljivo. Srpskom narodu s obje strane Drine još su svježa sjećanja na sramnu i nečasnu ulogu ovog vojnog saveza na ovim prostorima u posljednjoj deceniji prošlog vijeka.

Avioni ovog vojnog saveza pred sam kraj rata u BiH bombardovali su položaje Vojske Republike Srpske, a gotovo uporedo sa tim, oficiri NATO-a “savjetodavno” su učestvovali u zločinačkim akcijama Hrvatske vojske “Bljesak” i “Oluja”, čiji rezultat su spržena zemlja i etničko čišćenje nekoliko stotina hiljada Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta. Samo četiri godine kasnije, NATO armada je suprotno svim normama međunarodnog prava i bez odluke Savjeta bezbjednosti UN izvršila agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a rezultat je opet bilo etničko čišćenje Srba iz njihove kolijevke, otimanje srca Srbije i stvaranje šiptarske paradržave na Kosovu i Metohiji.

Na sve to je ukazano prije dva dana iz Beograda, sa zajedničkog obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji sa kojeg je poručeno da će “Srpska i Srbija nastaviti zajedno da gaje kulturu sjećanja” i da će “Srbi godinama, decenijama i vijekovima obilježavati Dan sjećanja na 24. mart 1999. godine, kada je počela NATO agresija na Srbiju”.

Sve ovo je dovoljan argument za obrazloženje zašto su Srbi protiv NATO-a, ali srpski političari bi morali da koriste neke druge argumente za protivljenje atlantskim integracijama. Činjenica je, dakle, da srpski narod ne može da zaboravi ni bombardovanje položaja VRS, ni etničko čišćenje Srba iz Krajine, ni agresiju na SRJ i otimanje Kosova i Metohije. Ali problem je što prije desetak godina političarima ni u Srpskoj, ni u Srbiji, kada su rane od NATO-a zločina bile svježije, to nisu bili argumenti protiv odluka koje su jednoglasno donosili, a koje su praktično predstavljale približavanje i pristupanje ovoj vojnoj alijansi. Zato nam nemojte masirati mozak, “prosipati šuplju” i kao argumente protiv navoditi ono što vam nije smetalo prije deset godina, iako je trebalo da vam smeta mnogo više nego danas.

A argumenata i te kako ima. Zašto je teško reći da su bila politički mnogo teža vremena i da ste bili prisiljeni da donosite takve odluke, ali da su se okolnosti promijenile i da više nije tako. Uostalom, ako je inat najpoznatija srpska vrlina, zašto jednostavno ne igrate na tu kartu i ne podsjetite Srbe da su Hrvati i Bošnjaci za NATO iz istih onih razloga iz kojih su oni protiv. Dakle, zato što je bombardovao VRS, učestvovao u “Bljesku” i “Oluji” i izvršio agresiju na Srbiju. Nema veze što su i prije deset godina bili za to, jer se ništa nije promijenilo. Valja podsjetiti. Iz inata.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana