NATO igre

Veljko Zeljković

NATO se vojno neće miješati u rat na prostorima Ukrajine. Jedna je ovo od poruka koja se posljednjih sedmica može čuti iz ove zapadne vojne alijanse. Druga poruka, jeste da oni nikoga neće prisiljavati da uđe u ovaj vojni savez. I treća, a ništa manje značajnija, jeste da se NATO zalaže za mir, bezbjednost, demokratiju i prosperitet.

 

Pokazalo se, međutim, da ništa od ovog izrečenog u praksi “ne pije vode”. Curi na sve strane. NATO se i te kako umiješao u sukob Ukrajine i Rusije. Bio je uostalom i glavni inicijator i okidač za početak ovog rata. Prvo su poslali svoje instrukture na istok, obećavajući naivnim Ukrajincima i kule i gradove. Kada se zakuvalo, distancirali su se, ali i nastavili da isporučuju ogromne količine istrošenog i otpisanog naoružanja ukrajinskoj vojsci i raznim paravojnim formacijama, poput “Azova”. Amerika je nedavno odobrila i novih 800 miliona dolara vojne “pomoći” Ukrajini, poručujući kako će rat u ovoj zemlji biti dugotrajan i težak. Otkud oni to znaju? Otkud njihovi instruktori i danas na “istočnom frontu” i šta tamo rade?

Sjeća li se još neko riječi nekadašnjeg generalnog sekretara NATO-a, Havijera Solane, koji je govoreći o civilnim žrtvama NATO agresije i bombardovanja Jugoslavije, iste, bez imalo pokajanja i stida, nazvao “kolateralnom štetom”. E upravo to se sada dešava i Ukrajincima.

Ni druga poruka nije iskrena. Širenjem neviđene rusofobije i straha od ruskog medvjeda, uz upozorenja kako bi ruska vojska ponovo mogla tenkovima doći do Varšave, Berlina, ili Helsinkija, te sve živo silovati, natjerali su Švedsku i Finsku da promjene svoj dosadašnji neutralni status. U strahu su veliki oči.

Slično se očekuje i od BiH, ali i Srbije te se stoga iz dana u dan pojačava “diplomatski” pritisak na Beograd, a pogotovo na Banjaluku. Šalju se novi mirovnjaci i emisari te govori kako su oni za evropsku i demokratsku BiH i Srbiju, bez ruskog uticaja. Prvi dio je priča za laku noć, a drugi realnost koja nas čeka. Moto je, ako niste sa nama, onda ste neprijatelj. Taj zadatak kako stvari stoje povjeren je Velikoj Britaniji, a ni sama Njemačka ne želi ostati po strani i izostavljena iz kreiranja neke nove istorije ovih prostora. Kako je to izgledalo u nekom prošlom vremenu? Ne ponovilo se.

I na kraju, ako su u NATO-u, ali i u Americi koja vuče sve lutkarske konce u ovoj pozorišnoj predstavi, toliki miroljupci i demokrate zašto u Evropi gomilaju toliko oružje. Zbog čega EU guraju u provaliju. Zašto Tajvanu prodaju rakete simboličnog imena “patriot” i tako direktno guraju prst Kini. Zašto sa Australijom i Britanijom prave nekakav novi vojni savez u Indokini? Zašto?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana