Nastavnici matematike

Sandra Miletić

Dok u cijeloj Srpskoj, otkako traje globalna ekonomska kriza, gotovo svakodnevno neko ostane bez posla, u osnovnim školama nemaju dovoljno nastavnog kadra, pa su prinuđeni da angažuju - penzionere.

Da je tako, pokazuje i činjenica da osnovne škole u Srpskoj već odavno imaju toliko velik problem sa nedostatkom nastavnika matematike da im je jedini izlaz angažovanje onih nastavnika koji su već penzionisani. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrđuju da je evidentno da se iz godine u godinu javlja problem organizacije i realizacije nastave matematike, a učenici su uskraćeni za kvalitetnu nastavu, jer su škole primorane da angažuju neverifikovana lica na mjesto nastavnika, kao što su inženjeri određenih struka i zanimanja.

Kako zbog toga trpe đaci, angažovanje nastavnika u penziji (naravno onih koji su psihofizički spremni za to) daleko je najbolje rješenje, jer će, ako ništa drugo, školarci imati kvalitetniju nastavu.

Ipak, angažovanje penzionera daleko je od rješenja problema, jer je školama neophodan novi stručan kadar.

A zašto takvog kadra nema, teško je reći. Da su profesori matematike, baš kao i profesori fizike, hemije, informatike, elektro i mašinski inženjeri u Srpskoj deficitaran kadar odavno se zna. Ovog kadra jednostavno nema ni tamo gdje ga traže, pa ni na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (što je koliko-toliko jedino pozitivno u cijeloj priči).

Istovremeno, ljudi sa određenim drugim zanimanjima nemaju ni minimalne šanse da pronađu posao, već se iz mjeseca u mjesec prijavljuju biroima za zapošljavanje.

Već godinama se u Srpskoj upozorava na to koji je kadar deficitaran, a kojih je zanimanja previše. Opštine i ministarstva daju stipendije studentima koji se odluče za deficitarna zanimanja, pozivaju se mladi da se upisuju na fakultete koji će im obezbijediti posao, nude se razne povlastice, ali sve je izgleda uzalud.

Ako se godinama ponavlja ista situacija, očigledno je da je problem mnogo dublji i da nešto ozbiljno "ne štima". Daleko od toga da treba tjerati mlade da studiraju ili rade ono što ne vole ili im zabraniti da se upišu na fakultet koji žele, ali nešto ozbiljno treba preduzeti. A prvi korak bila bi sveobuhvatna analiza situacije na koji bi se dalje preduzele neophodne mjere. Jer u suprotnom, sasvim je sigurno i dalje nećemo imati dovoljno kadra i kvalitetnu nastavu. A kuda to vodi, nije teško pretpostaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana